Bolonjizacija srednjih škola: Učenici će uz ocjene skupljati i bodove

Autor: Novi list

Od iduće školske godine novi kurikulumi provodit će se eksperimentalno, što znači da se neće primjenjivati u svim školama, no riječ je o svojevrsnoj revoluciji i modernizaciji srednjoškolskog strukovnog programa.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih izradila je 25 novih strukovnih kurikuluma koji obuhvaćaju standard zanimanja i standard kvalifikacije koji su usklađeni s novom metodologijom.

Pojašnjavajući kako u praksi to znači da će srednjoškolci koji odaberu strukovno obrazovanje pohađati potpuno novi moderniziran program, pomoćnica ravnatelja Agencije Jelena Letica nove kurikulume ocjenjuje svojevrsnom revolucijom u sustavu srednjoškolskog strukovnog programa. Naime, po prvi put u izradu srednjoškolskih programa uključeni su i predstavnici tržišta rada.

– Postojeći strukovni programi u većini slučajeva starijeg su datuma i stvoreni su unutar školskog sustava, a sada smo po prvi put u izradu programa uključili i poslodavce, kao i sindikaliste. Osnovali smo sektorska vijeća, analizirali smo trendove, napravili dubinske intervjue s poslodavcima kako bismo vidjeli što oni točno rade. Na taj smo način dobili standard zanimanja i kvalifikacije koje se određenim programom moraju steći. Dali smo mogućnost poslodavcima da se čuje njihov glas u strukovnim programima -pojašnjava Letica.

Izvorni članak možete pročitati OVDJE.

Autor:Novi list
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.