fbpx

Akademik S. Novak: Kad novinar prostak postane ‘Novinar godine’

Autor: Hrvatski tjednik

Novinarsko društvo svečano dodjeljuje nagradu 'Novinar godine', kome drugom, nego našem Jurici Pavičiću, demonstrirajući javnosti kakvo novinarstvo preferiraju i žele. Evala, gospodine Zdenko Duka i opet ste se iskazali!

Kada se kome ugasi život, reče se više-manje suosjećajno, eufemistički, da je čovjek preminuo, otišao na onaj svijet, Bogu na istinu… A neku, pak, ništariju ispratit će tkogod šatrovački, da je odapeo, otegnuo papke, udario petom o ledinu… U poznatom Sabljakovu rječniku ima, po svoj prilici, takvih izraza napretek. Možda je tamo zabilježena i ona metafora što se može čuti u sočnom istočno-hrvatskom pučkom žargonu… Koja kaže da je takav – s oproštenjem – prdn’o u fenjer. Dalmatinci bi rekli… u sviću ili u feral.

U onom srećom davno upuvanomu splitskom Feralu, kojim još njegovi nabrijani picaferai mašu bauljajući po svom bespuću, pucketao je predugo žižak herostratske ambicije, slavohleplja, zloće i batalske bahatosti, i smradeći i dimeći kao svaki loše usađeni stijenj, proizvodio premnogo čađe, a jedva malo prigušena žmigava svjetla, što je samo označavalo svoje ishodište ne osvjetljujući ništa. Pa kada im ga je bivši strani mecena konačno, onako pučki slikovito udunuo, ostao im je samo debeli sloj čađe, kojom sada obezglavljeni feralovci hoće ocrniti druge.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


Autor:Hrvatski tjednik
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.