Patrik Macek/PIXSELL

INDIJANCI U SABORU: Selak Raspudić želi da nam vrate remek djelo koje je Amerikancima nepoćudno

Autor: Mia Peretić

U Saboru je danas zanimljivo, ako je suditi po ‘Indijancima’ koje je u svom govoru na slobodnu temu istaknula zastupnica Marija Selak Raspudić iz kluba Mosta.

Naime, zastupnica je kritizirala objavu Chicago Monuments Projecta (CMP) koji razmišljaj hoće li ukloniti Spomenik Indijancima Ivana Meštrovića jer smatraju da je neprikladan.

“Ako se sramite Meštrovićevih Indijanaca, dajte ih nama, neka se vrate gdje su i nastali“, poručila je zastupnica.

Objasnila je da spomenuti CMP sumnjiči kako je to remek djelo kiparstva politički korektno i nepoćudno te je, ako uspiju u nakanama, osuđeno na uklanjanje kao nešto sramotno. Selak Raspudić je u saborskom govoru rekla da su političke reakcije u Hrvatskoj na tu najavu, ‘bile uobičajeno mlitave’.

“Ovo je političko pitanje i zahtijeva politički odgovor, a on može biti samo sljedeći: Ako vam veličanstvene skulpture predstavljaju nešto sramotno, nepoželjno, dajte ih nama”, rekla je i dodala kako Ministarstvo kulture ponavlja da je zgroženo te da je riječ o nesporazumu.

Zaključila je i da je teško bili pomisliti da ćemo u ‘najnaprednijim američkim gradovima u 21. stoljeću svjedočiti totalitarnim tendencijama usporedivim sa staljinističkim popravljanjem partijske prošlosti’ te ilustrirala da je jedan od primjera na tom tragu onaj Staljinove vlasti koja je s fotografija izbrisala šefa tajne policije Ježova nakon što je pao u nemilost.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.