Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

IMUNOLOG O KAŠNJENJU CJEPIVA: ‘Tužno, da ne kažem tragično i nedopustivo! Ta gospoda su znali ljetos koliko mogu proizvesti svaki dan’

Autor: Valneo Kosic

Stipan Jonjić, imunolog na Zavodu za histologiju i embriologiju u KBC-u Rijeka, gostovao je na  N1televiziji gdje je rekao je kako je tužno, tragično i nedopustivo da cjepiva ovako kasne nakon što su tvrtke dobile novce od EK te nakon što su potpisani planovi o tome koliko, kada i za koga mogu proizvesti.

To je prilično tužno, da ne kažem tragično i nedopustivo. Jer sve te tvrtke koje su radile, na kraju krajeva i dobile novce od EK, imaju stručnjake koji znaju protočnost njihove tehnologije, što znači da su do detalja mogli planirati koliko, do kada i za koga mogu proizvesti. To su i potpisali. Zato mislim da je reakcija svih čelnika europskih ne samo opravdana, nego i prilagođena tonom jer takve stvari se ne smiju događati. To ide u prilog onima koji spominju zavjeru i slično”, ističe Jonjić.

“Europa… Sad se na neki način pokazalo da je dobro da pripadamo toj velikoj zajednici. Europa ima instrument da se nosi s time, morat će iz ovoga nešto naučiti uključujući i pravljenje vlastitih resursa koji ne podliježu tim nekim čudnim zakonima tržišta. Ovakve stvari su nedopustive. Tehnologije su visokoprotočne. Ta gospoda su znali ljetos koliko mogu proizvesti svaki dan, tjedan, mjesec… “, dodao je.

Ističe da će od Europe i gore proći neki dijelovi svijeta o kojima nitko ne razmišlja. “Ako se to može dogoditi Europi, možete misliti što će se dogoditi drugima”, kazao je.

Osvrnuo se na medijske napise nekih njemačkih medija da je AstraZenecino cjepivo vrlo slabo efikasno za starije od 65 godina.

“To vam je opet rekla-kazala. Nema solidnih, objavljenih informacija da vi možete pogledati brojke, nešto usporediti. Ja ne znam jesu to provjerene informacije. Kao imunolog ne vidim logike u tome zašto bi to cjepivo bilo bitno lošije ili bitno bolje od ovih genetičkih cjepiva”, kazao je.

“To je cjepivo prošlo fazu I, II, III. Ja se nadam, nisam vidio podatke, ali nadam se, uvjeren sam skoro da to ne može biti istina. Radi se ipak o ozbiljnim igračima koji sebi ne bi smjeli dozvoliti tako nešto”, dodao je.




“Što se cjepiva tiče, većina tih cjepiva će vjerojatno biti efikasna. Modifikacije su u tome hoće li više poticati jednu vrstu imunosti u odnosu na drugu”, kazao je o razlikama među cjepivima.

Autor:Valneo Kosic
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.