Duško Jaramaz/Pixsell (ilustracija

IMOVINA SUDACA KOJE JE PROZVAO MAMIĆ! Apartmani po Jadranu, luksuzni automobili, kuće po Dubrovniku, stanovi po Slavoniji…

Autor: Iva Međugorac

Đuro Sessa, Darko Krušlin, Zvonko Vekić, Zvonko Vrban, Ante Kvesić i Nediljko Boban– popis je ovo sudaca koje je na mostarskoj konferenciji za tisak prozvao Zdravko Mamić označivši ih kao primatelje mita, ali i ljude koji su ga reketarili, te se s njime provodili, zabavljali, pili i putovali.

Iako svi prozvani Mamićeve tvrdnje demantiraju, popis imovine prozvanih sudaca prilično je impozantan.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa suvlasnik je polovice kuće s okućnicom u Dubrovniku, a nekretnina od sedam i pol milijuna kuna prostire se na 650 kvadrata. U Zagrebu Sessa ima stan od 66.45 kvadrata vrijedan oko 820 tisuća kuna, a u imovinskoj kartici navodi i drugu nekretninu od 14,11 kvadrata procjenjenu na 75 tisuća kuna. Na Velom Lošinju Sessina supruga posjeduje stan od 40.54 metra kvadratna vrijedan 292 tisuće kuna. Kuću u Dubrovniku sudac je označio kao obiteljsku imovinu, a zagrebački stan kupio je od sredstava dobivenih ustupom prava na naknadu za oduzetu imovinu u Dubrovniku, kao i zajmom od rodbine te vlastitim sredstvima. Na isti način stekao je i drugu nedefiniranu nekretninu dok je supruga stan u Lošinju stekla tako što joj ga je Sessa darovao od odštete koju je naplatio nakon parnica dobivenih protiv HSP-a, Dobroslava Parage, Večernjeg i Slobodne Dalmacije te zajmom od obitelji. Od vlastitih prihoda i honorara Sessa je kupio Volskwgen Tiguana vrijednog 170 tisuća kuna, a na računu ima oko 31.235 eura ušteđevine koju je stekao od naknada kao exprer Vijeća, dok supruga ima novčanu štednju od 20 tisuća eura, a uz to posjeduje i Volkswagen vrijedan sto tisuća kuna za kojega je kao način stjecanja napisano ostalo. Sessa osobno zaradi oko 45 tisuća kuna mjesečno, od rada u DIP-u 5639 kuna, 11 tisuća kuna od naknade za autrska djela Lexpersa, od zakupa 3722 kuna te od ekspertnog rada za Vijeće Europe 5582 eura.

Sudac osječkog Županijskog suda Zvonko Vekić u svojem Osijeku nasljedio je 386 kvadrata kuće vrijedne 750 tisuća kuna, vlasnik je Volkswagen Arteona vrijednog 200 tisuća kuna kupljenog od prodaje starog auta, ali i kreditom.  Štednja mu iznosi 30 tisuća eura, a deponirao je i 39 tisuća eura prodajom dionica nasljeđenih od oca. Bruto prihodi mu iznose oko 30-ak tisuća kuna, oko 3 tisuća kuna zaradi od naknade za izbore za manjine te 5 tisuća kuna naknade navodi kao prihod za EU izbore. Vekićeva supruga od prodaje stana pokojne majke ima 17 tisuća eura.

I sudac Krušlin u Osijeku ima kuću s okučnicom od 409 m2 vrijednu 800 tisuća kjuna, vozi Infiniti iz 2017-te vrijedan 180 tisuća kuna kojega je kupio pozajmicom, ali ne zna se od koga. Posjeduje štednju od 21 tisuću eura od nesamostalnog rada, ali i nešto više od 44 tiusuće dolara za koje tvrdi da su bratovi. Mjesečno zaradi oko 28 tisuća kuna, a supruga ima BMW-a vrijednog oko 140 tisuća kuna, radi se o vozilu iz 2017-te.

Stan u Splitu od 98,60 kvadrata vrijedan dva milijuna kuna dar je kojega je dobio Nediljko Boban s Visokog prekršajnog suda, u imovinskoj spominje i dio kuće u Samoboru vrijedne dva milijuna i 200 tisuća kuna koja mu je darovana, a koja se prostire na 719 kvadrata. Tu je i na kredit kupljen stan u Zagrebu od 63,45 kvadrata vrijedan 975 tisuća kuna, ima štednju od 53 tisuće eura, dok je supruga nasljednica triju nekretnina – polovice kuće u Samoboru od 512 kzuna ‘teške’ pola milijuna kuća, dijela kuće u Klakama, ali i stana od 71,80 metara na Pagu vrijednog 850 tisuća kuna.

Polovica kuće u Osijeku od 291 kadrata vrijednosti od 200 tisuća kuna, nasljedstvo je suca Kvesića koji sa suprugom u Osijeku posjeduje nekoliko stanova. Prvi od 94 kvadrata kupljen kreditom vrijedan je 700 tisuća kuna, a na isti iznos procjenjen je i drugi stan od 94 kvadrata. Stekli su ih otkupm  stanarskog prava i novcem od nesamostalnog rada. Kuća od 1328 m2 u Satnici Valpovačkoj procjenjena je na 100 tisuća kuna, a u je i druga nekretnina na Sutivanu od 1191 kvadrata vrijedna 35 tisuća kuna, sudac je vlasnik Nissana Micre vrijednog 80 tisuća kuna, a ujedno i nasljednik štednje od 5588 australskih dolara. Prihodi mu sežu i do 45 tisuća kuna. Supruga Kvesić vlasnica je stana u Osijeku od 300 tisuća kuna i 57.52 kvadrata stečenog ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju, a tu je i osmina kuće s okućnicom u Višnjevcu, dje posjeduje i dio njive. Dio njive posjeduje i u Petrijevcima. U osječkoj Tvrđavici kuću ima Vrban, a radi se o nekretnino od 37 kvadrata s raskošnom okućnicom od 3665 m2, ova nekretnina vrijedna je nešto više od pola milijuna kuna, dok 1.239.781 kunu vrijedi njegov osječki stan od 159.54 kvadrata. Oko sto tisuća kuna Vrban je platio drugu nekretninu od 20-tak kvadrata, a uz to Vrban posjeduje i voćnjak od 163 kvadrata vrijedan 37 tisuća kuna. Ima štednju od 61 tisuću eura, ali i 26 tisuća eura te prihode od oko 34 tisuće kuna.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.