Foto: Josko Supic / CROPIX, Ilustracija

‘IMAŠ DVA MJESECA DA ISELIŠ’! Podstanarka uložila pola milijuna kuna u renovaciju, a sada je vlasnik izbacuje na ulicu: ‘Kako je to dopušteno?’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Da je podstanarski život kruh sa sedam kora znaju to mnogi koji nikako ne uspijevaju skupiti dovoljno novaca kako bi digli kredit i kupili svoj vlastiti dom. Nikad ne znaš koliko ćeš dugo ostati i kada će gazda odlučiti stan iznajmiti nekome drugome za više novaca ili ga možda prodati kako bi zaradio na sve većem rastu cijena nekretnina.

Ali ono što se dogodilo britanskoj novinarki Liz Jones priča je kakva se sasvim sigurno rijetko viša. Ova 64-godišnja novinarka je 2018. godine unajmila kuću koju je vlasnik sada stavio u prodaju. Kuća se prodaje od travnja ove godine, a vlasnik joj je sada dao otkazni rok od dva mjeseca da skupi svoje stvari i nađe dom na drugom mjestu.

U Velikoj Britaniji postoji zakon koji stanodavcima omogućuje da svoje podstanare izbace van bez navođenja razloga ili utvrđivanja ‘krivnje’ stanara, bez obzira na to koliko su dugo živjeli ovdje.

Opet u potrazi za stanom

U ovom slučaju tragedija je još veća s obzirom na to da je dotična potrošila 59 tisuća funti (nešto više od pola milijuna hrvatskih kuna) kako bi renovirala kuću. Kupila je novu kuhinju, renovirala kupovnicu i uvela podno grijanje u kuću. Renovaciju čak nije platila od gotovine, već je za nju digla kredit.

Novinarka se u svom tekstu koji je objavio Daily Mail žali na državu koja ne štiti podstanare od samovolje stanodavaca.

“Kako je to dopušteno? Zaštićeni smo na poslu ako smo bolesni ili izgubimo posao, ali kada unajmimo dom – a dom je zasigurno sastavni dio našeg zdravlja, produktivnosti i osjećaja pripadnosti – svatko nas može baciti na ulicu morskim psima”, piše Jones.

Deložirana četiri puta

Ovo nije prvi put da je novinarka izbačena iz stana koji je unajmila. Kaže kako je u životu devet puta iznajmila stan i čak četiri puta bila deložirana.




S obzirom da je navršila 64 godina i sve je bliže mirovini mala je šansa da će opet imati vlastiti dom. Na komentare kako je bila luda kada je išla potrošiti na desetine tisuća funti na kuću koja nije  njezina, kaže kako je bila u jako lošem stanju kada se uselila.

“Znam da je bilo idiotski potrošiti desetke tisuća funti vlastitog novca na to, ali radim od kuće i trebalo mi je grijanje. Kupaonica je bila pljesniva i topla kupka je moj jedini luksuz.

Ukupno sam potrošila 59.000 funti na renoviranje”, zaključuje svoju priču Jones koja se sada, u 64. godini života opet u potrazi za gazdom koji je neće opet tako brzo izbaciti van.




Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.