fbpx
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

ŠEŠELJ BI ŠIRIO GENE! Četnički vojvoda ne odustaje, političke elite haraju Srbijom: ‘Vidiš kako Danilo zna dokle da sipa’

Autor: Dnevno.hr

U Srbiji danas postoji jedna jedina službena dinastija s tradicijom, a to je dinastija Krađorđevića.

No, iako u Srbiji niti jedna dinastija nije na vlasti, postoje tendencije da ‘stranačka prijestolja’ postanu nasljedna kategorija, odnosno da politika postane obiteljski biznis.

Da je to moguće, pokazala je obitelj Krkobabić.


‘Politička dinastija’ Krkobabić

Naime, utemeljitelj ‘političke dinastije Krkobabić’ bio je Jovan, nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije i ministar rada. Njegova je stranka u koaliciji s SPS-om i Jedinstvenom Srbijom na izborima 2008. godine ušla u parlament i od tog trenutka nije moguće zamisliti da u vrhu politike nema nekog Krkobabića, piše Danas.

Jovanov sin Milan je 2008. izabran za zamjenika gradonačelnika Beograda, 2012. je postao glavni direktor Pošte Srbije, a 2016. ministar za brigu o selu. Malo tko zna što on točno radi i zašto se bavi selom kada u Srbiji postoji ministarstvo za poljoprivredu.

A nije zapostavio ni karijeru vlastitog sina Stefana Krkobabića, čiji je uspon bio vrtoglav. Nakon završetka studija imenovan je tajnikom Centra za mala i srednja poduzeća u Privrednoj komori Beograda, a zatim i za potpredsjednika te iste institucije. Tada je imao samo 24 godine. 2020. je postao zastupnik i potpredsjednik srbijanskog parlamenta. Zastupnik je i u sadašnjem sazivu, a najmlađi zastupnik dogurao je do šefa zastupničkog kluba Partije ujedinjenih umirovljenika Srbije.

Šešelj od stranke napravio obiteljski biznis

I Aleksandar Šešelj, koji se politikom bavi unazad nekoliko godina, dogurao je visoko na stranačkoj ljestvici, čak do zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke, a predsjednik je nitko drugi do njegov otac Vojislav Šešelj koji je i najavio povlačenje iz aktivne politike.

Mlađi Šešelj odradio je čak i jedan zastupnički mandat, a njegov otac je svojevremeno izjavio da „ako bude mogao, imat će još 246 sinova i kćeri, pa će cijelu izbornu listu SRS-a popuniti Šešeljima.“

Pojedini mediji svojevremeno su tvrdili da je četnički vojvoda od SRS-a napravio malu obiteljsku zanimaciju, da mu i stariji sin Nikola predvodi neke općinske odbore stranke, da se sestra Dragica već 20 godina bavi financijama stranke, a supruga Jadranka je odavno u politici.
Sin Tomislava Nikolića tati kupio Audi, nije objasnio zašto

Ni Šešeljev kum i nekadašnji prijatelj Tomislav Nikolić nijednog trenutka se nije libio da u politiku uvuče svog starijeg sina Radomira. I mlađi Nikolić član je Srpske napredne stranke od njenog osnivanja 2008. godine, kada je lider i osnivač te stranke bio njegov otac. Dogurao je i do službenika u Komercijalnoj banci i ispostavi ‘Srbijagasa’.

Bio je predsjednik Gradskog odbora SNS u Kragujevcu do 2012. godine, da bi dogurao do predsjednika Izvršnog odbora.  Na lokalnim izborima 2012. godine bio je prvi na listi odborničke grupe SNS-a.

Kada je njegov otac, početkom 2013, tvrdio da je od njega na poklon dobio automobil “audi A6”, nije želio komentirati što je bio povod da ocu pokloni auto. Na sjednici Skupštine Kragujevca, sazvane po hitnom postupku, 2014. je izabran za novog gradonačelnika i tu je ostao do 2020. Danas nema niti jednu stranačku funkciju.
Vučić: Vidiš kako Danilo zna da sipa

Iako nema niti jednu državnu ili stranačku funkciju, u javnosti se često govori o Danilu Vučiću, sinu srbijanskog predsjednika koji je, pišu mediji, zaposlen u beogradskoj vinoteci „Wine and pleasure“.

Koliko je Vučić ponosan na Danilovo poznavanje vina pokazao je u rujnu ove godine kada se malo napio na sajmu vina u Beogradu. Tada je rekao da može mnogo popiti, savjetnica mu je pokušala uzeti čašu, no nije se dao.

“Sine hoćeš probati umjesto tate? Tata će poslije tebe, sin pije zajedno sa mnom”, rekao je tada Vučić Danilu te se pohvalio kako njegov sin zna služiti vino i da radi u jednoj vinoteci. “Trebao je i moj sin tu pomagati, ali izgleda da se danas ulijenio. Što ne pomažeš?”, pitao je Danila pa nastavio.

„Ponudi gosta, posluži vino, dajte čaše, posluži vino… On radi u toj vinoteci, to je jedna dobra vinoteka, moj sin zna posluživati i sve… Vidiš kako zna dokle da sipa.“

Česta tema je i Vučićev brat Andrej, čija je jedina „javna funkcija“ bila mjesto u upravi KK Crvena zvezda Beograda, nekadašnjeg FMP-a. Međutim, smatra se da je čovjek od utjecaja u SNS-u, a više navrata se govorilo da je utjecajan u Vojvodini. Potpredsjednik stranke Miloš Vučević je Andreja opisao kao “jednog od najoperativnijih, najmobilnijih, najfunkcionalnijih i najstručnijih ljudi u SNS-u“.

Mlađi Dačić u stranku ušao s 18 godina, feštalo se uz ‘Miljacku’

I djeca najutjecajnijih socijalista, Ivice Dačića, Aleksandra Antića, Vladana Zagrađanina, Branka Ružića i sama imaju članske iskaznice Socijalističke partije Srbije.

Kada je napunio 18 godina, Luka Dačić, sin lidera socijalista, izrazio je želju da postane član SPS-a. Otac Ivica mu je ispunio želju, a slavlje je organizirano u restoranu, a na muzičkom repertoaru se, kako su već svi navikli, našla i čuvena „Miljacka“ u Dačićevom izvođenju.

Luka je pratio svog ova na svim mitinzima, no još se nije popeo na stranačkoj ljestvici. Dačić se protivi ideji da mu sin ima stranačku funkciju dok je on na njenom čelu.

Miloševićev unuk: Politika nam je nanijela puno zla

I Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsjednika SPS, najavio je prije izvjesnog vremena da će odmah nakon što napuni 18 godina uzeti člansku iskaznicu SPS-a.

„Politika je nešto što je meni i mojoj obitelji nanijelo mnogo zla. Ipak, kad napunim 18 godina, razmišljam da se simbolično učlanim u SPS, stranku koju je moj djed osnovao“, naveo je svojevremeno mladi Milošević. Međutim nema javne potvrde je li stvarno i uzeo člansku iskaznicu SPS.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.