Screenshot, izvor: Facebook

Ima li spasa? Slavonci izvan sebe!

Autor: Dnevno

Osječani su na rubu snaga. Svake godine muku muče s istim problemom – KOMARCIMA! Situaciju opisuju kao neizdrživu, a da je stanje alarmantno, najbolje dokazuje objava s Facebook stranice Prijatelji u Osijeku. Riječ je o roju komaraca na zidu jednog dječjeg vrtića.

 

U gradskoj upravi tvrde kako se u Osijeku sve radi u skladu s nalozima struke, točnije s monitoringom i preporukama stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo. Oglasio se pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, mr. sc. Roman Kristić. “Do sada su izdana 22 naloga za tretiranje komaraca i obavljeno je zamagljivanje na 5000 hektara površine. Isto tako, na 125 hektara površine obavljen je tretman ličinki komaraca”, objasnio je Kristić, ali se potužio i na lokalna područja: “Problem je i u tome što okolne općine i gradovi zbog visoke cijene postupka ne provode ni minimum tretiranja komaraca”. Osijek okružuju velike poplavne površine, a trenutno ne pomažu ni visoki vodostaji ni temperature.

I dogradonačelnik Boris Piližota tvrdi da je sve učinjeno u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravstvo. Navodi da on kao dogradonačelnik ne može tražiti provedbu dodatnih tretmana samo zato što osobno procjenjuje da je u gradu previše komaraca. Odgovornost prebacuje na struku i kaže da ne želi ulaziti u njihovo područje jer bi to bilo nepravedno.


U ZZJZ-u kažu kako su ove godine već detektirali i ličinke tigrastog komarca. “Još nismo pronašli niti jednu odraslu jedinku, ali smo uzorkovali ličinke i kada se izlegu u laboratoriju, moći ćemo objaviti njihovu prisutnost. Lani smo na području Našica detektirali još jednu invazivnu vrstu, riječ je o japanskom komarcu. Mi smo spremni na mjere u slučaju da se pojavi groznica zapadnog Nila”, naglašava dr. sc. Brdarić.

 

 

 

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.