fbpx
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

IMA LI ‘GAZDA’ RAZLOG ZA SREĆU? Kakav obrat u slučaju Agrokor! Upitan je ključan dokaz u predmetu, evo o čemu se radi

Autor: Dnevno.hr

U slučaju Agrokor, u kojem se bivšeg ‘Gazdu’ Ivicu Todorića s još 14 okrivljenih osoba tereti za zloporabe od stotina milijuna kuna najednom veliki obarat.

Naime, ne samo da nije potvrđena optužnica Dorh-a, sada je upitno hoće li ključni dokaz uopće biti zakonit.

Vijeće Visokog kaznenog suda (VKS), pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća što se tiče ključnog dokaza u predmetu Agrokor, a koji se odnosi na knjigovodstveno financijski nalaz čiji je autor poljska podružnica KPMG-a, doznaje Jutarnji list. 

VKS spornim smatra da nije jasno tko je i u kojoj mjeri radio na izradi predmetnog vještačenja te stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to tvrdi obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

Knjigovodstveno financijsko i revizorsko vještačenje potpisuje djelatnik poljske podružnice KPMG-a Ismet Kamal, a obrana je isticala da je na njemu radio i KMPG Hrvatska koji je, s obzirom na to da ga je angažirala i tadašnja izvanredna uprava Agrokora, bio u sukobu interesa. Iz tog razloga vještačenje smatraju nezakonitim.

Filip Kos/PIXSELL

Vještak Kamal isticao je da je on odgovoran za nalaz i mišljenje, a podatke o osobama koje su mu pomagale ne može odati zbog potpisane izjave o povjerljivosti te GDPR-a. Isti je odgovor od podružnice KPMG-a u Poljskoj dobio i Županijski sud. Optužnom vijeću to je bilo dovoljno da odbije prijedlog za izdvajanjem vještačenja kao nezakonitog dokaza. Ali ne i za Visoki kazneni sud, koji je razmatrao žalbe obrane.

VKS je u ukinutoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka, a tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove te jesu li oni mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Iako je Državno odvjetništvo angažiralo KPMG Poljska upravo zbog toga da vještačenje u ovom vrlo zahtjevnom slučaju odrade renomirani i neovisni stručnjaci, sada je upitno hoće li to vještačenje, koje je plaćeno iz državnog proračuna čak 8,6 milijuna kuna, opstati.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.