fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

ILEGALNA POLICIJSKA POSTAJA I U ZAGREBU? CNN objavio zastrašujuć podatak: ‘Uznemiravali su ih i pratili’

Autor: Dnevno.hr

Peking je organizirao više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih postaja diljem svijeta kako bi pratio, uznemiravao i u nekim slučajevima vraćao kući kineske državljane koji žive u egzilu, koristeći pritom bilateralne sigurnosne sporazume sklopljene sa zemljama u Europi i Africi, javlja CNN.

Aktivistička organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders čije je sjedište u Madridu objavila je kako je pronašla dokaze da Kina upravlja s dodatnih 48 policijskih postaja u inozemstvu otkako je ova skupina prvi put otkrila postojanje 54 takve postaje u rujnu ove godine.

Izvještaj ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko europskih zemalja, uključujući Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku, odigrale u širenju kineskih prekooceanskih postaja za koje se nije znalo prije objave otkrića ove organizacije.


Kineski policajci štitili njihove turiste

Peking je demantirao da ima neprijavljene policijske snage izvan svog teritorija, a njegovo Ministarstvo vanjskih poslova reklo je za CNN u studenom: “Nadamo se da će relevantne strane prestati rovariti kako bi se stvorile napetosti. Korištenje ovoga kao izgovora za blaćenje Kine je neprihvatljivo”.

CNN kao policijsku aktivnost Kine u Hrvatskoj navodi sudjelovanje kineskih policajaca u akciji „Sigurna turistička destinacija 2022.” Navode kako su 2018. i 2019. godine Hrvatska i Srbija s kineskim predstavnicima potpisali sigurnosne bilateralne sporazume koji su dio kineske inicijative i umotvorine kineskog predsjednika Xi Jingpinga – „Belt and Road”. Njezin cilj je osnažiti kinesku prisutnost u svijetu investirajući u 150 država.

“Do sada su na području RH u ovom projektu kineski policijski službenici sudjelovali 2018. i 2019. godine. O radu policijskih službenika iz NR Kine imamo samo pozitivna iskustva, a koja se prije svega ogledaju u tome da se kineski turisti na području Zagreba osjećaju sigurno te je postignut bolji subjektivan osjećaj sigurnosti. Policijski službenici iz NR Kine radit će u zajedničkim policijskim ophodnjama s policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke u policijskim odorama kineske policije, bez službenog naoružanja i bez primjene policijskih ovlasti”, komentirao je na ljeto djelatnost kineskih policajaca načelnik PU zagrebačke, Marko Rašić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.