Foto: Guliver/AP Photo/LIBKOS

‘Idu tamo gdje ih Rusi čekaju, kakva glupost!’ To je to, Ukrajinci su krenuli, ruski kanali u euforiji: Ispipavaju linije obrane

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Je li ovo bio tjedan kada je dugo očekivana ukrajinska protuofenziva konačno započela?

Čini se da tako misli i ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Definitivno možemo reći da je ova ukrajinska ofenziva krenula”, rekao je u video intervjuu objavljenom u petak na Telegramu.

Na neki način moglo bi se reći da je Ukrajina u akciji već tjednima, ako se uzmu u obzir dalekometni topnički i raketni napadi na ključne ruske logističke ciljeve daleko iza prve linije bojišnice.

No, činilo se da se u ponedjeljak nešto zaista promijenilo sudeći po izvještajima o ukrajinskim jedinicama koje su krenule preko otvorenih polja prema ruskim utvrđenim položajima u južnoj Ukrajini, jugoistočno od Zaporožja.

“Sada se cijelom dužinom fronte odvija takozvana ‘faza borbenog izviđanja'”, rekao je za BBC Serhii Kuzan, suosnivač i predsjednik Ukrajinskog centra za sigurnost i suradnju.

“To znači da postoji ispitivanje ruske obrane.”




Kruže snimke da su Ukrajinci brzo ušli u probleme

Neki nepotvrđeni videozapisi koji kruže internetom sugeriraju da su brzo upali u probleme. “Negdje se to događa uspješnije uz male gubitke”, rekao je Kuzan. “I negdje manje uspješno, gdje Rusi uzvraćaju udarac.”

Odbio je navesti konkretne gradove, rekavši samo da se svi nalaze u području južno od Zaporožja.

U četvrtak rano ujutro, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je na Twitteru da se “teške borbe nastavljaju duž više sektora fronte”, dodajući da u većini područja “Ukrajina drži inicijativu”.




U obraćanju istog dana, ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da su ruske snage odbile ukrajinski napad preko noći u području južno od Zaporožja, u kojem je sudjelovalo 150 oklopnih vozila i 1500 vojnika.

Prema ruskom ministarstvu obrane, ukrajinska 47. mehanizirana brigada “pokušala je probiti ruske linije”.

Već su dohvatili famozne Leoprade?

Internetom je kružio video koji navodno prikazuje nešto novo – uništavanje zapadnog tenka Leopard. No, zasad je nemoguće potvrditi autentičnost snimke, a neki već javljaju da se tu ne radi o Leopardu, nego traktoru John Deere.

Ukrajinski dužnosnici, karakteristično škrti u vezi s trenutnim operacijama, ponudili su svoje poglede na ono što se događa.

Hanna Malyar, zamjenica ministra obrane, stidljivo je rekla da su ruske trupe “aktivno u obrani” u području oko grada Orikhiva, oko 65 km jugoistočno od Zaporožja.

U izjavi za Telegram također je potvrdila da se borbe nastavljaju oko Velike Novosilke, istočnije. Ta dva grada vjerojatno tvore zapadni i istočni rub jako utvrđenog dijela bojišnice gdje mnogi analitičari vjeruju da će Ukrajina na kraju pokušati probiti ruske linije.

“Nije tajna da je jedan od naših glavnih ciljeva presjeći kopneni koridor koji hrani cijelu južnu skupinu neprijateljskih snaga”, rekao je Kuzan.

Proruski kanali u euforiji: Idu tamo gdje ih Rusi čekaju, kakva glupost

Proruski Telegram kanali u Donbasu uzbuđeno bruje o najnovijim potezima Ukrajine, većim dijelom prožeti prijezirom.

“Oni idu tamo gdje ih Rusi čekaju”, objavio je jedan član u grupi Volim Kramatorsk. “Kakva glupost!”, Drugi su priznali da su ukrajinske snage krenule naprijed, ali su doveli u pitanje cijenu gubitaka ljudstva i oklopnih vozila.

“Stvarno sumnjam u cijenu ovog uspjeha”, komentirao je drugi član iste grupe.

“Imaju li dovoljno snaga da dođu do Tokmaka koji se nalazi 44 km južno od Orihiva, a kamoli Berdjanska i Melitopolja?”.

Borbe bjesne duž linije fronte

Ali to nije jedino područje u kojem bjesne borbe. Snimke sa sjevera i juga grada Bahmuta, poprišta jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, pokazuju kako ukrajinske snage napreduju.

Malyar je rekla da su napredovali “od 200 do 1.100 metara u različitim dijelovima”, što bi na kraju mogao biti pokušaj da se okruže ruske snage u gradu. To je, kako je napomenulo Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva, “vrlo složena operativna slika”.

Nešto se događa, ulazimo u novu fazu rata

No znači li to da ukrajinska protuofenziva već ulazi u dramatičnu novu fazu? U srijedu je Oleksiy Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, ismijao tu ideju.

Sve ovo nije istina, rekao je za Reuters.

“Kada krenemo u protuofenzivu, svi će znati za to. Vidjet će.” Ali nešto se definitivno promijenilo.

“Poanta je da se fronta konačno pomiče”, rekao je Serhii Kuzan, dodajući da je nekoliko opcija još uvijek otvoreno ukrajinskim zapovjednicima.

Ali Ukrajina također djeluje pod brojnim značajnim ograničenjima, a glavno je nedostatak borbenih zrakoplova sposobnih za pružanje podrške iz zraka.

“Zato se krećemo polako,” rekao je Kuzan, “a zatim približavamo protuzračnu obranu”.

Drugi faktor je vrijeme. Ova ofenziva vjerojatno neće trajati više od pet mjeseci, nakon čega će jesenja kiša ponovno učiniti otvoreni teren neprohodnim za tešku oklopnu tehniku.

O čemu ovisi uspjeh?

Ako ukrajinske snage mogu probiti ruske linije, sve do Azovskog mora, onda će sve ruske trupe zapadno od tog proboja odjednom biti mnogo ranjivije, u potpunosti ovisne o linijama opskrbe kroz Krimski poluotok.

Sve što bi tada preostalo, kaže Kuzan, bilo bi uništiti Kerčki most koji povezuje Rusiju s Krimom i napasti brodove i zrakoplove koji se koriste za prijevoz opskrbe na poluotok.

“To bi bio kraj”, kaže. “Ali ne očekujte da će se to dogoditi uskoro. Trebat će mjeseci.”

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.