Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Iako ima PCR uređanje, bolnica Srebrnjak ne radi testove na koronavirus: Beroš i Capak o ovome šute, oglasio se jedino novi ravnatelj

Autor: I.Br.

Koronavirus probio se u nekoliko zdravstvenih ustanova, a među njima i u Dječju bolnicu Zagreb, gdje je nekoliko malih pacijenata i zdravstvenog osoblja u izolaciji. Testiranje na koronavirus u Hrvatskoj jako je sporo te itekako nedostaje još mjesta i lokacija na kojima bi se testiralo. Jedno takvo mjesto je bolnica Srebrnjak, koja ima PCR uređaje, no kako piše 24 sata, oni ne testiraju.

Na to pitanje nisu dali odgovor niti ministar zdravstva Vili Beroš, niti šef HZJZ-a Krunoslav Capak. Novi ravnatelj, dr. sc. Ivo Dumić-Čule, rekao je da su u tijeku pripreme za uvođenje testiranja na Covid-19, ali zasad nije čvrsto definirano kad će to biti.

“Bolnicu je obišao nacionalni koordinator te je sa stožerom bolnice definiran način prikupljanja i pripreme uzoraka. U narednim tjednima osigurat će se preduvjeti za testiranje. Sam uzorak je infektivni materijal i bilo kakvo nestručno rukovanje ili neadekvatan prostor za obradu mogu dovesti do prodora virusa u bolnicu, što apsolutno nikom nije cilj”, kaže Dumić-Čule.

Bivši ravnatelj Srebrenjaka, dr. sc. Boro Nogalo, bio je bez dlake na jeziku.

“Gdje je tu pošten odnos prema djeci i zaposlenicima? Korona buja, gubimo vrijeme dok čekamo da se brisovi djece s respiratornim infekcijama obrade u drugim centrima. Imamo opremu i ljude da radimo testove na koronu. Pa na temelju te opreme i ljudi Srebrnjak je i dobio projekt od Europske komisije za izgradnju Translacijskog centra vrijednog 60 milijuna eura”, kaže Nogalo.

Inače, upravo će se o tom projektu raspravljati danas u Skupštini Grada Zagreba. Projekt kasni godinu dana i sadašnji ravnatelj pokušava ga pokrenuti s mrtve točke te u tihome modu radi na tome da Europska komisija produlji rok kako bi se produljio rok i napravio taj centar.

 




I TO SE DOGODILO: U Splitu cijeli razred gimnazije završio u samoizolaciji!




Autor:I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.