Foto: Guliver

I U BRUXELLESU JE OPSJEDNUT HRVATIMA! Vučić pred svima ‘šamarao’ Hrvatsku: Nova bukvica srpskog predsjednika

Autor: Dnevno.hr

Uoči početka samita EU-a s čelnicima šest zemalja jugoistočne Europe kancelar Olaf Scholz je izjavio kako se Njemačka zauzima da se državama zapadnog Balkana pruži realna prilika za pridruživanje.

“Građani u zemljama zapadnog Balkana čekali su gotovo 20 godina na priliku da postanu članovi Europske unije”, rekao je Scholz novinarima istaknuvši kako je od najveće važnosti da to postane vjerodostojno obećanje jer brojni napori koje su ove zemlje poduzele na kraju moraju dovesti do njihova pristupanja.

Na sastanku na vrhu očekuje se povijesna odluka o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, a izvor dobro upućen u pripreme samita kaže kako su tri zemlje članice zatražile da se i Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, ali kako on ne vidi konsenzus oko toga.

Kandidatski status za BiH podržava i Hrvatska, ali i traži promjenu izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Jedno od najtežih pitanja ovoga samita je što napraviti s bugarskom blokadom otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom s kojom je u paketu i Albanija.

Iz Sofije stižu naznake da su spremni ukloniti blokadu na temelju francuskog prijedloga, ali je pitanje hoće li to prihvatiti Sjeverna Makedonija.

Bugarska je tražila da se kao preduvjet za uklanjane blokade u pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju uvrste pitanje koja se odnose na zajedničku povijest, jezik i nacionalnih identitet, a albanski premijer Edi Rama nazvao je bugarsku blokadu “sramotom”.




Srbijanski premijer Aleksandar Vučić se uoči početka samita osvrnuo na primjedbe iz Hrvatske da više ne može sjediti na dvije stolice.

“Srbija sjedi na svojoj stolici i neće hrvatski premijer i predsjednik voditi politiku Srbije, već građani Srbije preko svog vodstva”, rekao je Vučić.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.