fbpx
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

I PUPOVAC SVJEDOČIO U USKOK-u! Što je rekao o Miloševićevom popisu tvrtki srpske manjine: Nije mi spominjao…

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac svjedok je u procesu protiv bivših HDZ-ovih ministra Darka Horvata, Tomislava Tolušića, Josipa Aladrovića, te nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

Horvat je optužen da je sređivao potpore iz natječaja koji je inicijalno bio namijenjen poduzetnicima iz redova nacionalnih manjina, a USKOK tvrdi da je milijune podijelio prijateljima i poznanicima bliskih suradnika.

Sumnja se da je Boris Milošević dostavio Horvatu i njegovoj pomoćnici Ani Mandac popis s imenima tvrtki predstavnika srpske manjine koji bi, bez obzira zadovoljavaju li uvjete ili ne, trebali dobiti novac.


Pupovac je tijekom istrage kazao da je i on s Horvatom razgovarao o tom natječaju koji je bio dio koalicijskog sporazuma. Opisao je i dogovore oko dodjele novca, no ustvrdio je kako mu Milošević nije spominjao popis točno određenih tvrtki koje je slao Ani Mandac.

“Ja, kao i ostali zastupnici SDSS-a, zalagao sam se za programe kojima je cilj poticanje razvoja područja na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina. S koalicijskim partnerima dogovorili smo određene kriterije, a mi smo se zalagali da pripadnici nacionalnih manjina dobiju dodatne bodove. Kada su programi objavljeni, ja sam Darkom Horvatom pregovarao oko visine sredstava. Znam da je početno za program bilo predviđeno 7,5 milijuna kuna, a kasnije smo razgovarali o povećanju sredstava kroz rebalans proračuna. Iznos je povećan za još šest milijuna kuna”, svjedočio je gospodin Pupovac, a prenosi Telegram.

Zatim je istražiteljima objasnio  kako su on i njegovi suradnici osmišljavali načine da informiraju ljude o ovim programima.

Milošević i ja smo bili kod Horvata

Rekao je da je to preuzeo Boris Milošević, koji je organizirao sastanke s predstavnicima lokalne samouprave, a stranka je dobivala povratne informacije o tome koji su ljudi podnijeli prijave na natječaj, no nisu znali tko se sve točno javio.

“Milošević i ja bili smo na još jednom sastanku kod Horvata. Tamo nam se pridružila i njegova pomoćnica Ana Mandac. Razgovarali smo općenito da bi trebalo ubuduće povećati sredstva koja se dodjeljuju takvim programima. Napomenuli smo Horvatu kako ne želimo da se u stvarnosti dogodi da kroz program za nacionalne manjine ne bude novca za nacionalne manjine. Dogovorili smo tada da daljnju komunikaciju oko ovog programa preuzmu Ana Mandac i Milošević”, kazao je Pupovac.

Potvrdio je da zna da su Milošević i njegova kolegaica Dragana Jeckov, nakon jednog od idućih sastanaka bili nezadovoljni, jer su strahovali oko ishoda bodovanja za dodjelu novca.
Kako su nastali sporni popisi?

Milošević mu nakon toga nije spominjao popise tvrtki koje je slao Ani Mandac, već samo da su razgovarali te da su on i Dragana Jeckov predložili da se spusti crta na listi onih koji će dobiti potpore.

Drugi prijedlog je, prisjetio se Pupovac, bio da se ne dodjeljuju maksimalni iznosi potpora te da se na taj način poveća iznos onih koji bi mogli dobiti bar dio novca.

Pupovac je zatim rekao da mu je nekoliko dana kasnije Milošević javio da postoji mogućnost da se osiguraju dodatna sredstva i tako bi se riješio problem nezadovoljstva zastupljenošću nacionalnih manjina. Javio je i da je Mandac tražila da se suzi lista, pa je on od Regionalnih manjinskih vijeća tražio da predlože firme koje su zadovoljile uvjete i koje bi trebali prijaviti”
“Pretpostavljam da je po njihovim prijedlozima Milošević suzio listu”, zaključio je Pupovac, prenosi svjedočenje Telegram.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.