Foto: Nikola Vilic / CROPIX/Ilustracija

I ove smo godine u društvu najboljih! Hrvatskoj stiglo priznanje: Evo kako stojimo s kupalištima i njihovom čistoćom

Autor: Dnevno.hr

I ove godine je kvaliteta mora za kupanje u Hrvatskoj među najvišima u Europi, preko 95 posto kupališta dobilo je ocjenu “izvrstan”, pokazuje izvješće koje su objavili Europska komisija i Europska agencija za okoliš.

Naime, izvješće se objavljuje svake godine uoči glavne turističke sezone i temelji se na praćenju kvalitete vode u prethodnoj godini na kupalištima u svih 27 država članica te u Albaniji i Švicarskoj.

Ako je ocjena loša, slijede mjere

U zakonodavstvu EU kvaliteta vode za kupanje ocjenjuje se kao “izvrsna”, “dobra”, “zadovoljavajuća” ili “loša”, ovisno o utvrđenoj prisutnosti fekalnih bakterija.


Ako je voda ocijenjena “lošom”, države članice EU trebaju poduzeti određene mjere kao što su zabrana kupanja ili isticanje obavijesti o tome da se kupanje ne preporučuje, informiranje javnosti i primjerene korektivne radnje.

U rangu s Ciprom, Austrijom i Grčkom

U Hrvatskoj je tijekom 2022. godine nadzirana kvaliteta vode na ukupno 936 kupališta, od kojih je 894 na morskoj obali, a 42 na kopnu. Ocjenu izvrstan dobilo je 895 kupališta (95.6 posto), ocjenu dobar 24 (2.6 posto), zadovoljavajuću kvalitetu imalo je 0.6 posto kupališta, a lošu jedno kopneno kupalište (0.1 posto).

Preko 95 posto kupališta s ocjenom izvrstan prošle godine imali su još Cipar, Austrija i Grčka.

Glavni zaključak izvješća je da su obalna kupališta, koja čine dvije trećine ukupnih kupališta, općenito bolja od kvalitete onih u unutrašnjosti. Prošle je godine ocjenu izvrstan u EU imalo 88.9 posto obalnih kupališta, a kopnenih kupališta s najvišom ocjenom bilo je 79.3 posto.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.