Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘I DALJE SE TREBAMO CIJEPITI’ Capak otkrio koje se mjere ukidaju: ‘Maske i dalje štite od covida-19’

Autor: Franka Alvarez

U iščekivanju vladine odluke o proglašenju kraja pandemije zbog povoljne epidemiološka situacije u Hrvatskoj, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjasnio se o nekim promjenama koje takva odluka vlade povlači sa sobom.

Ukidaju se odluke stožera

Tako se, prema Capaku, ukida obaveza nošenja maski u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, ali preporuka o njihovom nošenju i dalje ostaje na snazi.

Nema više obaveze testiranja na covid-19  prije hospitalizacije ili trajnog prijema u ustanove socijalne skrbi, ali preporuka  za njihovo testiranje i dalje stoji. Svaka bolnica ili ustanova donijet će odluku za sebe.


“Maske i dalje štite od covida-19 i svih drugih zaraznih bolest”, naglasio je Capak. Osobe koje su imunokompromitirane, koje imaju kronične i respiratorne bolesti i dalje bi se trebale držati mjera.

HZJZ i dalje preporučuje da osobe kod kojih se potvrdi bolest, a leže u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, da idu u izolaciju na pet dana te da nose maska do desetog dana. To bi vrijedilo i za osobe koje su tamo zaposlene. Također i svim drugim osobama koje su pozitivne preporučuje se nošenje maski.

Cijepiti se i dalje treba

Prema Capaku prva mjera i dalje ostaje cijepljenje, pogotovo za one koje su imunokompromitirane i kroničnim bolesnicima. HZJZ intenzivno raspravčlja o to,me hoće li se uvoditi sezonsko cijepljenje protiv Covida-19 kao što se radi s gripom.

Rekao je da je Hrvatska kupila 12 milijuna doza cjepiva, a potrošila više od 5 milijuna doza. Donirali smo 4 milijuna doza zemljama u potrebi.

“Nekim dozama je prošao rok trajanja pa su uništene, a slijedi nam primanje novih doza do kraja 2024. godine. Moram naglasiti kako je važno reći da EU intenzivno pregovara s proizvođačima da se uvjeti ugovora promjene i da se ne prime sve te doze”, rekao je Capak.

Rekao je da ih je virus više puta iznenadio, ali i to da cjepivo ne štiti ljude 100 posto protiv covida, prenosi N1.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.