fbpx
Foto: Josko Ponos / CROPIX

HZMO IMA VAŽNU OBAVIJEST ZA UMIROVLJENIKE: Ovo morate napraviti ako želite jednokratni novčani dodatak

Autor: Dnevno.hr

Na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) sada je dostupan online obrazac putem kojeg je korisnicima mirovine omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica porasta cijena. Obrazac možete skinuti OVDJE.

Iz HZMO-a upozoravaju da su korisnici koji dio mirovine primaju iz inozemstva obvezni dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za kolovoz 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ako žele dobiti jednokratno novčano primanje mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena.

Dokaz može biti potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za kolovoz 2022., izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za kolovoz 2022. ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za kolovoz 2022. u neto iznosu.


Dokaz je potrebno dostaviti najkasnije do 30. studenoga 2022.

“Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina”, obavještavaju iz HZMO-a.

Korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, radi isplate jednokratnog novčanog primanja također trebaju u Tiskanici ili online obrascu označiti polje “Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu”.

“Pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanju imaju oni korisnici kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna, dok je isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu predviđena je najkasnije u prosincu 2022.”, izvještavaju iz HZMO-a.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.