HUMANITARNA POMOĆ NAJRANJIVIJIMA Iz Udruge Ovršni mole građane i tvrtke na uplatu donacija za deblokadu računa određenih skupina ljudi

Autor: Sanja Plješa

U doba koronakrize i nakon prestanka moratorija na kredite te povratka ovrha, sve se više građana našlo u bezizglednoj financijskoj situaciji.

Mnogi od njih okupljeni su u Udruzi Ovršni koja im nastoji pomoći u rješavanju blokada.

Kako ističu u Udruzi “svjedoci smo da u Hrvatskoj građani mogu biti blokirani, ovršeni i za jednu lipu”.

“Veliki je broj onih koji su ‘nastradali’ za sto kuna. Koliko taj dug može narasti i kakve posljedice mogu nastati, svjedoče mnogi naši članovi. Ovrhe stižu i kad je račun plaćen, kada usluga nije ni izvršena, ovrhe za koje se ne bi iznenadili da stignu iz 1880-te godine. Postoje ovrhe relativno malog iznosa koje građani teško mogu podmiriti jer su u takvoj životnoj situaciji”, naglašavaju iz Udruge Ovršni.

Kako bi pomogli najranjivijim skupinama ljudi, iz Udruge su potaknuli inicijativu o sakupljanju i doniranju novaca. Shodno tome napravljen je Pravilnik o mjerilima i postupku raspodjele donacijskih sredstava za blokirane i ovršne građane RH.  Posebno se propisuju uvjeti i postupak ostvarivanja prava na donacijska sredstva za deblokadu blokiranih i ovršenih građana, o kojem će odlučivati povjerenstvo Udruge Ovršni.

Donacijska sredstva dodjeljuju se na osnovu zahtjeva i određenih kriterija i uvjeta, a sredstva će se odobravati na osnovu dostavljene vjerodostojne dokumentacije. S korisnikom, kojem se sukladno odluci Povjerenstva odobre sredstva za deblokadu računa, Udruga Ovršni sklopit će ugovor o dodjeli sredstava. Zauzvrat, ti će se korisnici morati upisati u Udrugu Ovršni i platiti članarinu u iznosu od 10 kuna mjesečno te “pridonositi svojim aktivnostima daljnjoj pomoći ovršenih i blokiranih građana Hrvatske uz odobrenje predsjedništva Udruge Ovršni”.

Prema tom Pravilniku, donacijska sredstva utrošila bi se za deblokadu računa određenih skupina građana – samohranih majki i očeva, umirovljenika, osoba koje se nalaze u teškim životnim situacijama primjerice teško oboljele osobe, osobe s invaliditetom i osobe koje su blokirane zbog neplaćenih režijskih troškova (struja, voda i plin).




Svatko tko želi, sredstva može uplatiti na sljedeći broj računa:

“Tko može i želi može uplatiti neki iznos. Kako tko može, u vrijednosti kave, piva ili butelje jeftinog ili skupog vina, ovisno od mogućnosti. Od te početne ideje, mi idemo dalje, pa ćemo zamoliti i neke dobre ljude i tvrtke koje su boljeg imovnog stanja, da i oni sudjeluju s donacijama ili na neki drugi način pomognu našim članovima.




Građani su često u prilici da ne mogu plaćati najosnovnije režijske troškove. Najveći dio ovršenih i blokiranih dolaze iz ove kategorije građana. To nam je znak da moramo nešto napraviti.

Smatramo da nije mnogo to što tražimo, kada u 21. stoljeću u kojem smo već dva desetljeća, očekujemo da svaki građanin u Hrvatskoj nije gladan, da ima topli dom s vodom i električnom energijom. Ovo je osnovni minimum ispod kojeg nikad ne smijemo ići. Drugo je sve porazno.

Naša FB grupa BLOKIRANI I OVRŠENI-pomozimo jedni drugima, postalo je mjesto na kojem se okuplja raznoliko društvo dobrodušnih ljudi koji ovdje razmjenjuju iskustva, obavijesti, postavljaju pitanja, daju ili dobivaju odgovore. Mjesto je to koje pruža nadu, jer širi dobar duh zajedništva. Pružiti nadu u ovakvim vremenima nije mala stvar. Ovršni zakon, odobravanje i dopuštanje onog što je došlo s njim, do sada je uzrok mnogim suicidima i bolestima. Udruženo s Covidom-19 i potresom, letalna je kombinacija. Udruženi možemo puno više napraviti. Bitno je osvijestiti probleme, uvidjeti da nisi sam u takvoj kaši, već su i drugi u sličnim cipelama. Tako možemo bolje sagledati što je zajednički nazivnik svega toga i kako možemo pomoći sebi i drugima.

Krenuli smo u to da pomognemo koliko god možemo i na tome nećemo stati”, zaključuju iz Udruge Ovršni.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.