Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvoj Šipek ‘rešetali’ zastupnici i mediji, dosta joj je svega: ‘Nedostaje mi punjač’

Autor: D.R.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek na saborskom Odboru za pravosuđe predstavila je godišnje izvješće o radu DORH-a.

Izvješće je podnijela na zahtjev oporbe koja je proteklog tjedna skupila potpise kako bi im Hrvoj-Šipek izašla na megdan. No, neki je oporbenjaci nisu ni dočekali.

Naime, Karolina Vidović Krišto, Nikola Grmoja i Stjepo Bartulica napustili su sjednicu odbora prije nego je glavna državna odvjetnica preuzela riječ. Oporbeni zastupnici su, inače, zatražili odgodu sjednice za “prikladnije vrijeme” kako bi se mogli adekvatno pripremiti. Predsjedavajući Mišel Jakšić im nije izišao u susret.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Ne mogu se rezultati očekivati preko noći

Hrvoj Šipek u svom je izvješću stavila je naglasak na neadekvatne uvjete u kojima radi DORH i da, prema njezinom mišljenju, postiže dobre rezultate s obzirom na navedene okolnosti. Navela ja kako DORH-u kronično nedostaje službenika i namještenika dok istovremeno raste broj kaznenih prijava koje se podnose, da je više od polovice zaposlenih u DORH-zu starije od 50 godina, da se suočavaju s odljevom kadrova..

Plenković odbio vrući prijedlog Domovinskog pokreta: Ipak zaštitio Pupovca i ekipu

“Rezultati koje postiže USKOK su na zavidnoj razini, ali ne mogu se očekivati preko noći”, istaknula je.
Pecnula je Hrvoj Šipek i medije te je došla do zaključka da zbog senzacionalizma mnogi kolege ne pronalaze svoj profesionalni put u pravosuđu.

Sama Šipek bez nekih većih problema odolijevala je pitanjima i opaskama članova Odbora. Počelo je s Dalijom Orešković, ona je izvješće nazvala “stvaranjem magle” te zaključila kako “za vrijeme HDZ-a vladavina prava nije moguća”.

Uršu Raukar Gamulin je zasmetalo što se glavna državna odvjetnica pretrgla oko poboljšanja uvjeta za djelatnike DORH-a pa je prokomentirala da nije fascinirana njezinim naporima.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjedavajući Jakšić se osvrnuo na činjenicu da se nitko nije prijavio za natječaj za ravnatelja USKOK-a, zaključio je da je to pljuska Andreju Plenkoviću, uz dodatak da je funkcioniranje sustava briga Hrvoj Šipek. Smetalo ga je i pucanje mjera u slučajevima Rimac i Kovačević.

I Sandru Benčić je zasmetalo što se nitko nije javio na najtečaj USKOK-a, a njezin zaključak glasi da svjedočimo “kontinuitetu urušavanja neovisnih institucija u Hrvatskoj”.

Za kraj je riječ uzeo Željko Sačić, suverenist pak smatra da je USKOK obezglavljen. “USKOK je u miru ono što su u ratu udarne gardijske brigade“, poručio je Sačić.

Šipek: Nedostaje mi punjač

Hrvoj Šipek je poslije sjednice izašla pred novinare. Iznijela je mišljenje da bi na novom natječaju za ravnatelja USKOK-a trebali promijeniti uvjete. Upitana zašto se nije javila njezina zamjenica Željka Mostečak, odgovorila je kako to nije učinila zbog osobnih razloga.

Priznala je i da je posao iscrpljuje. “Neprekidno se dajem, ali mi nedostaje punjač“. Ja ni za što što napravim dobro ne dobijem povratnu informaciju”, naglasila je.

Na pitanje bi li se sada javila za natječaj za glavnu državnu odvjetnicu odgovorila je s “ne”.

“Da sam mogla sanjati da ću se suočiti sa stvarima s kojima sam se suočila…”, započela je rečenicu koja je jasno opisala njezino razočaranje.

Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.