Foto: Screenshot/Telegram

Hrvatsko oružje uništeno u Ukrajini: Ruski dron ga snimio, a onda je krenulo

Autor: M.P.

Na ruskim telegram kanalima jučer je objavljena snimka na kojoj se vidi uništenje jednog hrvatskog 128 mm višecijevnog bacača raketa APU RAK-12, koji je bio montiran na američki Humvee. Snimka je nastala negdje na području novog ratišta u harkovskoj regiji. Pokazuje kako ruski promatrački dron snima dva RAK-a monirana na Humvee vozilima.

Zatim je jedan pogođen bespilotnom letjelicom Lancet i uništen, nakon što je očito detonirana municija za RAK-12. Prema snimci, eksplozija nije zahvatila drugi, koji je bio parkiran u blizini.

Ovo je druga snimka uništenja RAK-12 u Ukrajini. Prva je snimka objavljena u veljači, a prikazivala je pogodak , također od strane letjelice Lancet, u Humvee sa instaliranim RAK-12, u dvorištu jedne kuće na području Dnjepropetrovske regije, piše Večernji list.

Foto: Screenshot/Telegram

Bacač raketa razvijen devedesetih

Potvrda da je hrvatski RAK-SA-12 MRL, kojeg proizvodi tvrtka M Adler D d.o.o., stigao u Ukrajinu bila je snimka iz travnja 2023. prilikom smotre opreme ukrajinskih graničara. MRL RAK-12 razvijen je početkom 1990-ih i znatno je lakša verzija jugoslavenskog MRL-a M-63 Plamen.

MRL je u službi vojski Hrvatske, Azerbajdžana, a primijećen je i u Siriji. Napredniji RAK-SA-12 MRL dizajniran je za gađanje velikih područja na udaljenostima od 800 do 8500 metara. Koristi se protiv žive sile i neprijateljske tehnike na otvorenim prostorima ili u skloništima. Zbog svoje male težine, relativno velikog dometa i udarne sposobnosti, RAK-SA-12 je pogodan za djelovanje na različitim vrstama terena i u svim meteorološkim uvjetima.

Rusi nagomilali snage, 30 tisuća vojnika čeka naredbu: ‘Znamo što smjeraju’
Šojgu u inspekciji oružja: “Je li ovo hrvatski bacač granata?

Ovo nije prvi put da su Rusi na ratištu u Ukrajini uočili oružje iz Hrvatske. Podsjetimo, u veljači ove godine kada je još bio ministar obrane, Sergej Šojgu sastao se sa zamjenikom zapovjednika Središnjeg ruskog vojnog okruga kod Avdijivke. Šojgu je tamo pregledao oružje i opremu koje su Rusi zaplijenili u borbama s Ukrajincima.

Snimka Šojgua objavljena je na društvenim mrežama, a na njoj se vidi da je ruskog ministra posebno zainteresirao zarobljeni hrvatski bacač granata RBG-6. Na snimci Šojgu pita je li bacač hrvatski, na što mu zamjenik zapovjednika potvrdno odgovara.

Hrvatska je ove bacače poslala kao dio vojne pomoći Ukrajini. Bacač koristi granate kalibra 40 milimetara i to u nekoliko varijacija za različite namjene.
Putin zaprepastio novom odlukom, Ukrajinci strahuju: Ovo je pozadina velike rošade u Rusiji

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.