Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

HRVATSKI VINOGRADARI NA KOLJENIMA: Bude li otkupna cijena mala, spremni su baciti sav urod grožđa

Autor: I.Br.

Korona, koja je brutalno utjecala na turističku sezonu, mogla bi se odraziti i na proizvodnju vina. Naime, Slobodna Dalamacija piše da berba plavca malog na Pelješcu nikada nije bila neizvjesnija. Sve je uvjetovalo rapidno smanjenje potrošnje vina, što se izravno odražava na ovogodišnju jematvu.

Lanjske zalihe vina ostale su u bačvama pa se vinogradari opravdano pribojavaju da ove jeseni neće imati kome prodavati grožđe jer su spremnici u svim vinarijama prepuni, a postoji realna opasnost da plavac mali ostane neobran na trsovima, no to je ipak najcrnji scenarij od kojega strahuju tamošnji vinogradari.

Ako otkup grožđa i krene, cijene će biti toliko niske da se plavac mali s padina Dingača neće isplatiti brati.

Slobodna piše da se po Pelješcu se već naveliko šuška da će privatni vinari plavac mali otkupljivati po cijeni do najviše četiri kune od vinogradara, što je ispod svake cijene. Prošle je godine otkupna cijena kvalitetnog plavca bila oko jednog eura za kilogram.

Obistini li se sve to, to bi značilo propast pelješkog vinogradarstva. Vinogradari su pojasnili da je upravo to donja granica rentabilnosti proizvodnje plavca malog, dok je sve ispod toga je čisti gubitak i propast vinogradarstva jer nitko nema interes raditi lozu i proizvoditi dugove i gubitke.

“Eto, svako zlo za neko dobro, pa nam je ove godine grožđe jako zdravo i kvalitetno, ali što nam je to korist ako ga ne možemo prodati”, rekao je jedan vinar.

Dodatni problem u priči je i prodaja jeftinog grožđa koje nakupci dovoze tko zna odakle. Ima uvoznoga, ali i grožđa iz doline Neretve gdje loza rađa po nekoliko kilograma dok trs plavca malog na Dingaču može dati maksimalno dvadesetak dekagrama. I sve to dok domaći vinogradari misle kamo će s ovogodišnjim urodom.




“Ispod pet kuna nama se ne isplati brati grožđe. Radije ću ga otrgati i baciti nego davati u bescjenje”, kaže jedan od vinara pa nadodaje: “Ako budemo prisiljeni, plavac mali dovest ćemo ispred Sabora i Vlade.”

Autor:I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.