Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI SUVERENISTI POSLALI APEL VLADI: ‘Pogledajte kako Njemačka tretira ugostitelje, a kako Hrvatska! Posljedice će biti nesagledive’

Autor: Valneo Kosic

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista poslao je apel Vladi da sve restriktivne mjere kojima se onemogućava normalno poslovanje prate i gospodarske mjere za pomoć sektorima kojima prijeti obustava rada, baš poput onih koje se provode u Njemačkoj ili Austriji gdje će država svojim tvrtkama nadoknaditi poslovanje iz istog perioda prošle godine s 50 do 70 posto prometa. Najveći udar ove godine pretrpjeli su ugostitelji i nova zabrana rada većinu njih će uništiti.

„Nazivaju me prijatelji, obiteljski ugostitelji koji već i sada jedva preživljavaju jer im zbog straha od korone, bez obzira na pridržavanje svih propisanih mjera, dolazi premalo gostiju. Pitaju se kako preživjeti novo zatvaranje, kako nastaviti poslovati uz sve minuse koje im je ova godina donijela, ali i uz odluku Vlade da podigne minimalnu plaću. Jučerašnje najave oko uvođenja najstrožih epidemioloških mjera od proljetnog lockdowna za njih i njihovo poslovanje imat će nesagledive posljedice. Utjecaj i posljedice ovih novih mjera ugostitelji će osjećati najmanje do sljedeće turističke sezone, ako ne i duže“, upozorio je danas tijekom slobodne rasprave u Hrvatskom saboru saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre.

Porezi koje plaćaju ugostitelji su najveći u Europi i dok ostale europske države smanjuju poreze koji su daleko povoljniji u odnosu na naše, naša vlast takvo nešto ni ne razmatra, dodao je Milanović Litre podsjetivši da svaki ugostitelj i poduzetnik ima fiksne troškove, odnosno hladni pogon koji mora podmiriti svakog mjeseca radio on ili ne.

„Prije svega moraju razmišljati o svojim zaposlenicima, njihovima plaćama, najmu, struji, vodi, plinu, Gospodarskoj komori, ZAMP-u, HRT-u, komunalnoj naknadi, koncesiji ako imaju terase, više od 20 parafiskalnih nameta i tko zna koliko još troškova koje nisam spomenuo. Povod najave ovakvih rigoroznih mjera prema ugostiteljima je proizvoljan. Izuzev noćnih klubova, ja se ne sjećam ni jednog članka ili vijesti u kojem se spominjalo da je žarište zaraze bio kafić ili restoran”, rekao je Milanović Litre.

Podsjetio je da ugostitelji apeliraju još od rujna da im se omoguće povoljni krediti s kojima će premostiti ovu krizu.
„Ne subvencije, ne dijeljenje novaca, nego posudba koju će ti ugostitelji vratiti. Oni sami ne mogu doći do novca od banaka jer ni jedna banka ne želi posuditi novac ugostiteljima kojima iznad glave visi mač novih mjera koje će im dodatno onemogućiti poslovanje. Ne žele, jer je njihovo poslovanje ugroženo zbog Vladinih odluka. Njima nisu ugroženi samo poslovni planovi, ugroženi su im i privatni životi. Prijatelj kojeg sam spomenuo, ne može dignuti kredit za stan. Ne zato što nema uvjete za to, nego zato što su banke skeptične prema onima koji su zaposleni u ovom sektoru. Vlada je stvorila uvjete da mlada osoba koja želi živjeti i raditi u Hrvatskoj u ovom trenutku preispituje samoga sebe, svoju struku i svoju budućnost u Hrvatskoj“, zaključio je Marko Milanović Litre pozvavši Vladu da razmisli o gospodarskim mjerama koje će nadoknaditi gubitke našim poduzetnicima nastalih zbog Vladinih odluka.

Autor:Valneo Kosic
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.