Hrvatski susjedi leže na ogromnim količinama zlata? Dok Hrvati čekaju turističku sezonu, oni kopaju: ‘Ovo su izvrsni rezultati’

Autor: Dnevno.hr

Dok Hrvatska čeka novu turističku sezonu, svoju ‘zlatnu koku’, u maloj općini Jezero, smještenoj u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, otkrivene su značajne zalihe zlata tijekom istražnih radnji koje provodi Lykos Balkan Metals, podružnica australske kompanije koja vrši istraživanja na više lokacija u BiH.

Konkretno, zlato je pronađeno na lokaciji Zekilova kosa, a nedavna analiza je potvrdila postojanje većih količina zlata, pri čemu pojedini dijelovi sadrže i do 4,89 grama zlata po toni.

Istraživanja, koja su već nekoliko mjeseci u tijeku, obuhvaćaju površinu od 1,2 kilometra kvadratna, a s obzirom na otkriće zlatonosnih nalazišta, planira se proširenje istraživanja na sjeverozapadnom dijelu tog područja.


‘Očekujemo suglasnost za nastavak geoloških istraživanja’

Mladen Lujić, izvršni direktor kompanije Lykos Balkan Metals, istaknuo je da će daljnje praćenje ovih izvrsnih rezultata svakako biti opravdano te se očekuje dobivanje suglasnosti lokalne samouprave za nastavak geoloških istraživanja.

“Dalje praćenje ovih izvrsnih rezultata bez sumnje je opravdano, a očekujemo da ćemo što skorije dobiti i suglasnost lokalne samouprave za nastavak geoloških istraživanja”, rekao je izvršni direktor kompanije Lykos Balkan Metals Mladen Lujić.

Dodao je i kako kompanija posebnu pažnju posvećuje očuvanju životne sredine tijekom istraživanja. Općina Jezero se nalazi nedaleko od Jajca, u središnjem dijelu BiH, na granici Federacije BiH i Republike Srpske.

Lykos Balkan Metals, podružnica Lykos Metals Limited iz Australije, već je ove godine potvrdila značajna nalazišta zlata. Kompanija se bavi istraživanjem rijetkih ruda na četiri lokacije u Bosni i Hercegovini.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.