Foto: Goran Mehkek/ CROPIX

Hrvatski Sabor seli na novu lokaciju, Jandroković ima poruku za Penavu: ‘To nije fraza’

Autor: Dnevno.hr

Tema nove sjednice Hrvatskog Sabora održane u utorak, kojom je predsjedao predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković bio je dnevni red predstojeće sjednice Hrvatskoga sabora, posljednje ovog saziva.

“Raspravljat ćemo o zadnjem proračunu ovog mandata, ove većine, Vlade. Nakon toga tu je Zakon o hrvatskom jeziku, Zakon o ilegalnim migracijama, Zakon o kibernetičkoj sigurnosti i Zakon o državnim nekretninama. Nekoliko je bitnih zakona i rasprava”, najavio je Jandroković.


On je kazao i kako je dnevni red obilan, 185 točaka, ali vjeruje da će solidnom dinamikom to brzo riješiti.

Rekonstrukcija zgrade

Jandroković je rekao i da su raspravljali i o prošlotjednom događaju – lupanju po stolovima.

“Bila je otvorena, dobra rasprava. Zaključili smo da je Poslovnik zastario, da ne odgovara vremenu. Dogovorili smo da ćemo osnovati radnu skupinu koja bi pripremila novi Poslovnik za novi saziv Sabora. Dogovorili smo ono što je najispravnije, da idući saziv krene raditi po novim uvjetima, po novim pravilima i s novim Poslovnikom”, kazao je Jandroković.

Penava odgovorio Milanoviću, prokazao i ‘krivca za krađu Kolone sjećanja’: ‘On je to napravio’

Osim toga, Hrvatski sabor dobio je i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade.

“Kroz mjesec dana ići će natječaj za izvođača radova, ti će radovi trajati dugo, morat ćemo tražiti novi prostor. Ići ćemo s javnim pozivom, tražimo prostor od minimalno 7000 kvadrata, koji ima i sobu za plenarnu sjednicu, plus stotinu soba, malo je takvih prostora, no to je zadaća Tajništva i vjerujem da će ju ono uspješno obaviti”, rekao je Jandroković.
Jandroković: ‘Penavi poručujem neka stane na loptu’

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je u petak da će ove godine Kolonu sjećanja predvoditi pripadnici HOS-a i poručio “svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a” da ne trebaju dolaziti 18. studenoga na obilježavanje stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. SDP-ov Bauk smatra da je sve to počelo još 2013. godine. Jandroković naglašava da oko tog zakona svi moramo biti zajedno.

Foto: Damjan Tadic/ CROPIX

“Vukovar je sveto mjesto. To nije fraza. Vukovar je simbol našeg stradanja, ali i pobjede u ratu, simbol žrtve, svega onoga što je dovelo do stvaranja hrvatske države. Ne mogu shvatiti, ne želim imati razumijevanja za one koji na tom svetom mjestu žele prikupljati političke bodove. Ovdje se evidentno radi o tome. Interes je svih nas da dostojanstveno obilježimo i komemoriramo žrtvu Vukovara.

Ne trebaju nam nikakve podjele, isticanja tko je tu bio važniji, pozivati da netko tko drugačije gleda na stvari ne može doći u Vukovar. U Vukovar mogu doći svi kojima je stalo do žrtve i Vukovara, svi koji žele dobro narodu i državi ne smijemo na tom pitanju raditi podjele. Penavi bih poručio neka stane na loptu. Je li baš Vukovar tema na kojoj treba skupljati bodove? Bit će vremena za politička nadmetanja i poslije. U tome ne želim sudjelovati”, rekao je Jandroković.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.