Foto: Duje Klaric / CROPIX, Ilustracija

HRVATSKI POLICAJAC ‘ROBIN HOOD’ ILI NEŠTO DRUGO? Diže se optužnica u Splitu: Kod dilera pronašao gomilu novca pa ga proslijedio

Autor: I.G.

Splitski policijski inspektor, koji je uhićen prije godinu i pol pod optužbom da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti, konačno će se suočiti s optužnicom Uskoka. Optužno vijeće splitskog Županijskog suda, predvođeno sucem Dinkom Mešinom, dobio je “zeleno svjetlo” da napokon odluči o potvrđivanju optužnice.

Policajac se tereti da je iz stana dileru, kojeg poznaje i privatno i poslovno, uzeo oko 20 tisuća kuna i predao ih njegovoj majci. Nakon Uskokove istrage podignuta je optužnica protiv njega, a njegova obrana je tražila izdvajanje zapisnika o ispitivanju nekoliko policajaca i službene zabilješke o postupanju policijskih službenika.

Kako piše Slobodna Dalmacija, slučaj je eskalirao nakon što je diler uhićen s drogom, a dok je čekao odluku suca istrage o određivanju istražnog zatvora, na hodniku je rekao svom odvjetniku da je u stanu ostalo novca i da će mu to trebati. Policajci koji su ga čuvali čuli su tu informaciju te su otišli do stana, gdje su otkrili da je njihov kolega već bio tamo i uzeo novac skriven ispod navlake naslona kauča u dnevnoj sobi.

Obrana policajca je pokušavala osporiti dokaze, no nakon žalbe obrane Visoki kazneni sud preinačio je rješenje i izdvojio sve kao nezakonite dokaze. Tada je viši sud naveo da je glavni dokaz informacija o skrivenom novcu koja je dobivena povredom Ustava, zakona i međunarodno pravom zajamčenog prava obrane.

Ostali dokazi, koji su iz toga proizišli, također su proglašeni nezakonitima. Sada je na optužnom vijeću Županijskog suda da donese konačnu odluku o potvrđivanju optužnice.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.