Foto: Vlado Kos / CROPIX

Hrvatski narod je u opasnosti, a vladajući šute: Domovinski pokret zabrinut

Autor: Dnevno.hr

Požar plastike koji je izbio u osječkoj tvornici Drava International u Brijestu možda je ugašen, no reakcije nakon ove katastrofe još bukte.

Inspekcije su na terenu, obavlja se uzorkovanje bilja i hrane, a današnje ispitivanje kvalitete zraka pokazalo je da je zrak u Osijeku prihvatljive ili dobre kvalitete, dok je u okolnim mjestima zahvaćenim dimom izmjereno neznatno ili manje povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari.


Stanovnicima mjesta, gdje su zabilježene koncentracije onečišćenih tvari, gdje se i danas osjeti miris plastike, preporučuje mjera opreza što kraćeg zadržavanja na otvorenom i zatvaranje prostorija, kako bi se minimalizirala izloženost.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Domovinski pokret: Hrvatski narod je u opasnosti, a vlas šuti

No, mala je to utjeha Slavoncima, na što upozorava i Domovinski pokret.

Foto: Domovinski pokret

Kažu, hrvatski narod je u opasnosti, a vladajući šute i ne poduzimaju ništa te se pitaju – Tko će odgovarati za ekološku katastrofu i ugrozu zdravlja građana zbog požara u Osijeku?!

“U Osijeku je izbio požar u tvrtki za obradu plastike Drava International u prigradskom naselju Brijest. Gorjela je balirana i uskladištena plastika, a požar je zahvatio i objekt. Radnici koji žive u kontejnerima su evakuirani na sigurno. Iz Drave International izvučeno je 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklora. Gusti dim proširio se na južna naselja što je razlog otkazivanja nastave u školama na području Antunovca, Ernestinova i Laslova. Satelitske snimke pokazuju da se gusti dim proširio sve do Bosne i Hercegovine, a građani su snimili sagorjele krupne čestice plastike koje su pale u njihova dvorišta i usjeve.

Dio građana prošlu noć oko 4:50 pred jutro putem mobilnih uređaj primilo je upozorenje, a neki su primili upozorenje na njemačkom jeziku, dok dio građana upozorenje nije ni primilo, a brojni građani govore da je upozorenje bilo nejasno i da je razina odgovornosti oko organizacije svakodnevnog života poput rada s djecom u školama spuštena na nižu razinu odlučivanja što je u potpunosti nelogično i nedopustivo. Kako roditelj ili nastavnik može odlučiti o sigurnosti djeteta na temelju nejasne poruke od strane Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama?

Vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je da je ovo već treći put da izbija požar na ovoj lokaciji, odnosno da mjere koje je vlasnik trebao poduzeti nisu poduzete. U situaciji velike ugroze grada Osijeka, Osječko – baranjske županije, susjednih županija i zemalja tražimo odgovore od nadležnih i odgovornih osoba: Kako je moguće da se gradonačelnik Radić i župan Anušić čude nastaloj katastrofi, a vidljivo je da vlasnik tvrtke nije poduzeo sve zaštitne mjere u prevenciji požara, pogotovo nakon podatka da je njegova radnica, stradala u požaru još 2011. godine u postrojenju u Šibicari, izgubila život i da je nekoliko drugih radnica bilo ozlijeđeno? Što su poduzimali sa svojih pozicija do sada kako bi se preispitao rad ove tvrtke, koja predstavlja pravu ekološku bombu?
Radnik ‘spaljene’ osječke tvornice sve nam je otkrio: Ovo je istina koja se godinama prešućuje, svi su sve znali

Zašto država dopušta vlasniku daljnje poslovanje bez da je vlasnik u svome poslovanju primijenio sve zaštitne mjere i sigurnosne protokole? Govorimo o tvrtki koja je u prošloj godini ostvarila dobit od 6.3 milijuna EUR. Tko će snositi trošak vatrogasne intervencije i sanacije štete? Koja su potencijalna zagađenja obzirom da je požar gašen hektolitrima vode koja je izgorjele i otopljene čestice prenijela u tlo? Tko će odgovarati za ekološku katastrofu i ugrozu zdravlja naših sugrađana i stanovnika okolnih naselja, županija i pograničnih područja?

Tražimo da nakon sanacije požarom zahvaćenog područja o trošku vlasnika tvrtka Drava International izmjesti te da se svako buduće otvaranje sličnih postrojenja vode po najvišim europskim standardima zaštite okoliša i zdravlja stanovnika”, piše Domovinski pokret.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.