fbpx
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

HRVATSKI NAROD JE DOČEKAO, IMAT ĆEMO IMUNOLOŠKI! Beroš otkrio kada počinje gradnja: Uz protuotrove, proizvoditi će se i cjepiva

Autor: Dnevno.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš je najavio kako je Općina Rugvica odabrana za novu lokaciju Imunološkog zavoda nakon što je zajedno s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine postignuto rješenje o revitalizaciji tog zavoda.

Općina Rugvica će prema ranijem dogovoru Imunološkom zavodu darovati zemljište u radnoj zoni Rugvica – sjever, ukupne površine od 69 četvornih kilometara.”Kako bismo mu vratili ugled i dodatno ga pozicionirali na svjetskoj karti vodećih proizvođača cjepiva različitih namjena, u prvoj će se fazi proizvoditi cjepiva protiv morbila i rubele.

Uz to, sagledavamo potencijale daljnje proizvodnje proizvoda koji su potrebni hrvatskom i svjetskom tržištu”,  izjavio je ministar Beroš napomenuvši kako se na toj lokaciji planira izgraditi tvornica bioloških lijekova i izdvojeni pogon za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica te biofarmaceutsko postrojenje za proizvodnju animalnih imunoserumaodnosno lijekova namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu, s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija kao i da se za izgradnju tog postrojenja uskoro očekuje objava javnog natječaja.


Kako Imunološki zavod već raspolaže dozvolama za obavljanje pokusa na životinjama i uzgojnim dozvolama, postoje osnovni preduvjeti da se u sklopu nove tvornice izgradi i pogon za preradu hiperimune konjske plazme. Potrebni resursi nalaze se na farmi u Svetoj Nedelji.

Planira se da gradnja tvornice započne najkasnije za dvije godine, dok je predviđeno vrijeme gradnje do faze funkcionalnosti devet mjeseci od odabira izvođača po provedenom javnom natječaju.

“Nakon niza prepreka i pravnih izazova, koji su nas dijelom vratili unatrag u kontekstu dosadašnjih koraka koje smo učinili u realizaciji tog projekta, nismo posustali zahvaljujući potpori Vlade RH, Ministarstva graditeljstva i državne imovine, kao i Ministarstva zdravstva na čelu s ministrom Berošem”, rekao je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.