fbpx
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

HRVATSKI LIJEČNICI ‘ODMETNICI’! Neki prosvjedovali, a sada će odgovarati: Pokrenuti postupci protiv njih osam

Autor: N.K

Lada Zibar, predsjednica povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju, gostovala je na N1 televiziji gdje je otkrila kako se protiv 8 članova Hrvatske liječničke provodi određeno postupanje zbog izjava u medijima i na prosvjedima, a koje nisu u skladu sa suvremenim znanstvenim spoznajama.

Istaknula je kako je takvih liječnika malo, tek 8 od 16 tisuća koliko ih je u komori, ali da su oni dovoljni glasni i eksponirani da mogu javnost dovesti u zabludu i time narušiti povjerenje u liječnike, struku i čitav sustav u kojem liječnici igraju glavnu ulogu i koji su na prvoj crti obrane protiv pandemije.

“Postupanje protiv ovih liječnika temelji se na tome da se oni neetično ponašaju jer naš kodeks nas obvezuje na određeno ponašanje, a to je da pratimo napredak u struci”, kazala je.

Kodeks

Dodaje kako su liječnici dužni pratiti znanstvene spoznaje.

“Isto tako nas kodeks obvezuje da se ponašamo isključivo u skladu sa znanstvenim spoznajama što i priliči liječnicima i da ne nastupaju u sklopu u nekih udruga koje propagiraju nešto što nije u skladu sa znanstvenim spoznajama. To je jedan dio neetičnosti, a drugi dio je sasvim ljudski, to je jedno nepoštovanje i ignoriranje svih onih koji pate jer su oboljeli, svih onih koji su umrli, njihovih obitelji, a onda i nekolegijalno prema svim kolegama koji se bore protiv pandemije”, rekla je.

Moguće sankcije

Na pitanje koje su moguće sankcije odgovara:

“U svakom slučaju ako se utvrdi neetičnost, liječnici mogu završiti u disciplinskom postupku pred časnim sudom kojim predsjeda pravnik. O sankcijama odlučuje časni sud. Povjerenstvo ne donosi odluke o sankcijama, ali one su propisane statutom Komore i odnose se na lakše i teže disciplinske povrede. Najlakša sankcija je opomena, a najteža oduzimanje licence”, kaže.

Dodala je i kako spomenutih 8 ne pripadaju samo jednoj specijanosti. “Vrlo su raznolikih specijalnosti, nema grupiranja u određenim specijalnostima. Neke struke su sasvim iznenađujuće jer je za očekivati da imaju bolju predstavu o tome što znači liječiti oboljele od covida-19”.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.