Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Hrvatski grad će pomoći mladima da izgrade kuću: Zemljište će platiti samo 25 posto vrijednosti

Autor: Dnevno.hr

Zbog brutalnog porasta cijena nekretnina mladim obiteljima diljem Hrvatske danas je teško doći do vlastitog doma pa određeni gradovi sve veći novac ulažu u mjere koje će im pomoći u kupnji kuće ili stana.

Grad Varaždin planira pomoći mladim obiteljima prilikom kupnje građevinskog zemljišta po povoljnijim uvjetima od tržišnih, a kao početak te mjere u naselju Gornji Kućan, u predgrađu, osiguralo bi sepet gradilišta za individualnu izgradnju.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj predstavio je mjeru koja će danas biti upućena u javno savjetovanje, naglasivši kako podnositelj zahtjeva ne može biti stariji od 40 godina, te da on kao i njegov bračni ili izvanbračni drug ne smiju imati stambeni prostor.

Foto: Unsplash

Odlična prilika

Na zadovoljenju tih uvjeta u startu ostvaruju popust od 30 posto. Osim toga, popust će se dobiti ovisno i o broju djece pa za prvo ide 15, a za svako slijedeće još 5 posto.

“Ako je dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata dobiva se još dodatnih 10 posto. Popust dobivaju i podnositelji koji imaju zanimanje s popisa deficitarnih zanimanja. Na taj način, oni koji će biti na vrhu liste imat će 60 do 80 posto popusta, što znači da će zemljište kupiti za nekih 25 posto vrijednosti”, rekao je Bosilj.

Gradonačelnik je rekao kako Grad želi omogućiti mladim obiteljima koje ne žele živjeti u stanovima da na ovaj način dođu do vlastitog zemljišta, kao i da će, ako se pokaže interes za ovu mjeru, osigurati zemljišta i na drugim lokacijama.

Ovo je najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj: ‘Zbog brze zarade imat ćemo veliku štetu’
Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki smatra da mlađe generacije danas teško rješavaju svoje stambeno pitanja te da bi se, uz lokalnu samoupravu, aktivnije u rješavanje tog problema trebala uključiti državna razina. Očekuje da će nova vlada napraviti iskorak u tom smjeru.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.