Ilustracija Foto: Marko Todorov / CROPIX

Hrvatske željeznice obnavljaju vozni park s milijardu kuna iz europskih fondova

Autor: Dnevno

Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije iz administracije programa Europske unije JASPERS stiglo je pozitivno mišljenje za sufinanciranje projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽ PP) novim elektromotornim vlakovima, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

HŽ PP će u sklopu toga projekta modernizirati vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom, 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 1,29 milijarde kuna, od čega nešto više od milijarde kuna iznose prihvatljivi troškovi projekta koji će se s 85 posto sufinancirati iz EU-ova kohezijskog fonda.

Cilj je poboljšanje regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u većim gradskim centrima.

Dio procedure odobrenja sufinanciranja je i odluka Europske komisije koja se očekuje u sljedećim mjesecima.

Projekt je dio velikog investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica.

Ukupan iznos trenutnih ulaganja u željeznice iznosi oko 1,2 milijarde eura, a do 2030. godine biti će uloženo ukupno 3,5 milijarde eura koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU-ovih fondova, kaže se u priopćenju.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.