fbpx
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘HRVATSKE ELITE PATOLOŠKI OPSJEDNUTE SRBIMA!’ Beogradski politolog: ‘Moramo zaštititi ono što je srpsko na teritoriju pod kontrolom neoustaške Hrvatske!’

Autor: Daniel Radman

Ne stišavaju se polemike oko kontroverznog “Zakonom o kulturnom naslijeđu Republike Srbije”, donesenog koncem prošlog mjeseca, kojim je – između ostaloga – ustvrđeno da djela stare dubrovačke književnosti “pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom”.

Zasmetala je – barem nekima – reakcija Matice hrvatske koja je u priopćenju naglasila da je više puta srpska vojska napadala dobra koja je njihova kulturna elita željela prisvojiti.

“Više je puta srpska vojska napadala i uništavala sva ona dobra i vrijednosti koje je kulturna elita željela, i još uvijek želi prisvojiti. Ta je spoznaja ostavljala osjećaj nesigurnosti i nemira sve do devedesetih godina 20. stoljeća i do konačne pobjede nad srpskom vojskom i uspostave samostalne i slobodne države Hrvatske”, stoji u priopćenju Matice.


Za beogradski tabloid Informer politički analitičar Nikola Jović, inače docent na beogradskom Fakultetu politički nauka, iznio je svoje mišljenje o “patološkoj opsjednutosti Hrvata Srbima”.

“Nije nikakva novost i nepoznanica da postoji velika, gotovo patološka, opsjednutost Srbima kod hrvatskih elita i maltene u čitavom hrvatskom društvu od najvišeg do najnižeg nivoa. Stoga ove nove izjave nisu ništa novo i drugačije od onoga na šta smo navikli slušati prethodnih desetljeća i stoljeća, a što se može sublimirati u ono što psihologija naziva projekcija; pripisivanje drugima onih osobina i aktivnosti koje sami vršimo bez da smo svjesni toga i spremni da to priznamo.

Jović: Hrvatska je neoustaška

Tako isto kada slušamo oglašavanje “službenog Zagreba” bilo da je reč o HAZU, političkom vrhu, HDZ-u, rimokatoličkom kleru, ili mišljenju “običnog čovjeka”, treba da znamo da se iza toga krije duboka nesigurnost, strah i frustracija zbog vlastite identitetske neutemeljenosti, koja nije ništa drugo do produkt višestoljetnog otimanja od Srba i prisvajanja, tj. hrvaćenja svega srpskog (pa i katoličkog) na prostoru današnje Hrvatske”, izjavio je Jović.

“Zato na sve njihove akcije mi trebamo odgovoriti zaštitom našeg kulturnog naslijeđa u današnjoj Hrvatskoj, zaštitom našeg preostalog stanovništva, naše crkve i njenih hramova, zaštitom svega što je bilo, što jeste i što će biti srpsko na teritoriji na kojoj Srbi žive stoljećima, a danas je pod političkom kontrolom neoustaške Republike Hrvatske, tj. onih koji njome upravljaju iz inozemstva, pošto je općepoznato da se osim jugoslavenskog perioda povijesti, tim prostorima uvijek upravljalo iz inostranstva”, poručio je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.