fbpx

Zvonimir Hodak o predstavljanju knjige ‘Lijevom našom – kolumne’: Bolje izdati knjigu nego domovinu

Autor: Dnevno.hr

Briljante kolumne našeg Zvonimira Hodaka od sada možete kupiti i kao knjigu, a možete je nabaviti u svim knjižarama.

Bez dlake na jeziku, osebujan i odmjeren, ali uvijek s dozom pravoga, sočnog sarkazma – epiteti su to kojima se opisuju kolumne uglednog odvjetnika Zvonimira Hodaka koji je godinama jedno od zaštitnih lica ne samo portala Dnevno.hr, već i našeg tjednika 7dnevno. Sve one kolumne s kojima vas je nasmijao, kolumne na koje ste klimali glavom, pa čak i one s kojima je mutio hrvatsku društvenu političku stvarnost sažeo je Hodak u knjigu koju je naslovio baš u svojem stilu: ‘Lijevom našom – kolumne’. Baš kao što to čine svi veliki autori, i naš Hodak za tu prigodu odlučio se na svečano predstavljanje u zagrebačkoj Dvorani Vijenac Nadsbiskupskog pastoralnog instituta. Koliko je knjiga koja objedinjuje kolumne objavljene u našim medijima značajan događaj svjedoče imena onih koji će predstavljanju svojim prisutstvom dati poseban obol, a riječ je o profesoru i uglednom povjesničaru Josipu Jurčeviću, akademiku Josipu Pečariću, ali i jednoj od najpoznatijih hrvatskih glumica Ani Šovagović Despot koja će čitati dijelove iz knjige te sam autor.

A upravo s Hodakom porazgovarali smo o njegovoj knjizi koja će sasvim sigurno hrvatskoj književnoj sceni dati poseban pečat.

– Riječ je o zbirci mojih kolumni, otprilike jedna trećina mojih kolumni je u knjizi koje izlaze na portalu dnevno.hr i u tjedniku 7dnevno. Nisam stavljao poseban naglasak na određene kolumne jer to bi za mene bio prevelik posao, jednostavno sam uzeo onako ‘od do’. Nakladnik je izdavačka kuća Alfa iz Zagreba koja je jako zadovoljna s tim mojim kolumnama te su oni inzistirali na tome da to izdaju. Ja sam se uvijek držao toga jednog te istoga principa – bolje izdati knjigu nego domovinu – poručuje Hodak. Knjiga se nabaviti može u svim knjižarama, a prodavati će se za zakladu Ivane Hodak.


– Motiviralo me to što su ljudi iz nakladničke kuće inzistirali na objavi mojih kolumni koje su uobličili u knjigu i zapravo mi se čini da je to razlog njezina nastanka – nastavlja naš sugovornik. Ugledni odvjetnik oštrog pera zbog svojih je kolumni dizao veliku prašinu u javnosti, ali i nailazio na osude i predrasude, no sve to njemu ne stvara pretjeran problem.

– Privatno se s time sasvim dobro nosim. Ja sam potpuno jedna samostalna osoba, mogu navoditi imena i prezimena, bit bezobrazan, meni nitko zbog toga ne može dati otkaz niti ja zbog toga mogu izgubiti posao. Ne može mi ništa naškoditi moje pisanje. Pišući kolumne nisam izgubio prijatelje niti suradnike, imao sam samo jednu tužbu koju sam riješio dogovorom na sudu – zaključio je Hodak.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.