Zvijeri koje su silovale žene u ratu moraju biti dosljedno kažnjene

Autor: hina

Predstavljanje knjige o ratnom zločinu o kojem nitko ne progovara izazvalo je večeras u Novinarskom domu velik interes Zagrepčana, a usmena svjedočenja Ružice Erdelji i Snježane Maljak popraćena su dugotrajnim pljeskom.

Žene žrtve silovanja u ratu nemaju nikakav status i nikakva prava, upozorile su večeras žene nad kojima je izvršen ratni zločin silovanja 1991., predstavljajući večeras u Zagrebu knjigu “Sunčica” s 14 istinitih svjedočanstava žrtava.

Riječ je o svjedočenju žena, uglavnom s vukovarskog područja, koje su nakon gotovo 20 godina skupile hrabrost i ispričale javnosti svoje priče o zlostavljanjima u ratu, ali i o sadašnjim poniženjima, prešućivanju i zanemarivanju njihove žrtve.

Predstavljanje knjige o ratnom zločinu o kojem nitko ne progovara izazvalo je večeras u Novinarskom domu velik interes Zagrepčana, a usmena svjedočenja Ružice Erdelji i Snježane Maljak popraćena su dugotrajnim pljeskom.

– Nitko se ne pita kako smo mi stradale, mi nismo tema za pravosuđe, državno odvjetništvo niti za udruge za zaštitu ljudskih prava, a i mi smo bile nečija deca. Tražimo pravdu i podršku, ali svi okreću leđa. Mi nismo ranjene metkom, ali nam je oduzeto dostojanstvo majke i žene, dok zločinci danas slobodno šeću Vukovarom – s gorčinom je rekla Snježana Maljak.

Ružica Erdelji nakon zvjerskog iživljavanja koje je proživjela u Vukovaru 1991. završila je, kaže, na psihijatrijskom liječenju. Živi s malom mirovinom, te ističe kako istodobno neki od Vukovaraca, koji su za vrijeme rata bili s okupacijskom vojskom, danas u Hrvatskoj primaju saborsku plaću.

Izdavač knjige je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje od mjerodavnih državnih institucija traži da svi silovani u ratu dobiju status ratne žrtve i odgovarajuće obeštećenje od države.

– Žrtve više neće šutjeti – upozorila je Marija Slišković, predsjednica udruge “Žene u Domovinskom ratu”, te je pozvala nadležne da stvore zakonski okvir kako bi silovanje moglo biti tretirano kao ratni zločin.




Predstavljanju su bili nazočni i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji su istaknuli da se zločin silovanja u ratu ne smije zaboraviti.

– Treba poduzeti sve da te zvijeri budu dosljedno kažnjene. To je zadaća svih nas – rekao je Ivić, obećavši da će njegovo ministarstvo učiniti sve da se to što prije dogodi.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.