Žužul: Nikad nisam čuo za HDZ-ov crni fond, plaćanja ili isplaćivanja mimo računa

Autor: hina

Bivšeg premijera, kojemu je do ostavke 2004. bio jedan od najbližih suradnika, Žužul je upoznao na početku svoje političke karijere u diplomatskim krugovima. Sanader je, kazao je, bio apsolutni autoritet u stranci, a i prije političke karijere bio je nadprosječnog imovnog stanja. - Vidio sam da je imao impresivnu zbirku umjetnina, uglavnom hrvatskih autora, vozio je mercedes i živio u kući u Kozarčevoj ulici - posvjedočio je Žužul.

Bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da nikada nije čuo za HDZ-ov stranački crni fond te da je optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i prije političke karijere bio nadprosječnog imovnog stanja.

Žužul, koji je član HDZ-a od 1992., tvrdi da nikada nije čuo ni da je stranka plaćala 'na crno' ili da je bilo kakav novac bio isplaćivan mimo računa, kao što se tvrdi u USKOK-ovoj optužnici.

Bivšeg premijera, kojemu je do ostavke 2004. bio jedan od najbližih suradnika, Žužul je upoznao na početku svoje političke karijere u diplomatskim krugovima. Sanader je, kazao je, bio apsolutni autoritet u stranci, a i prije političke karijere bio je nadprosječnog imovnog stanja.

– Vidio sam da je imao impresivnu zbirku umjetnina, uglavnom hrvatskih autora, vozio je mercedes i živio u kući u Kozarčevoj ulici – posvjedočio je Žužul.

Sa Sanaderom je, tvrdi, bio u prijateljskim odnosima, kao i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić i bivši ministar kulture Božo Biškupić. No, u najužem Sanaderovom krugu nije bio bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, koji je priznao optužbe da je iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi medija izvukao više od 70 milijuna kuna.

Bivši šef diplomacije, koji je iz politike otišao nakon korupcijske afere u koju su bili upleteni članovi njegove obitelji, kazao je i da se s bivšim premijerom razišao jer nije podržavao kandidaturu Jadranke Kosor za predsjednicu države 2005.

– Nakon toga rjeđe smo se viđali i više ga nisam posjećivao – kazao je Žužul.
O suradnji s Fimi medijom svjedočio je bivši predsjednik uprave autoceste Rijeka-Zagreb, Zlatko Korpar, koji je kazao da je ugovor s tom tvrtkom naslijedio od prijašnjeg predsjednika uprave Jurice Prskala.

– Ugovor vrijedan 2,5 milijuna kuna je isticao, a nije bio konzumiran pa sam se obratio svojim stručnim službama da potpišu aneks jer su usluge Fimi medije bile potrebne zbog svečanih otvaranja autodionica – kazao je Korpar.

Posvjedočio je da je tvrtka Nevenke Jurak proslave otvorenja autocesta organizirala i nakon Sanaderovog odlaska s dužnosti kada je na čelo vlade i HDZ-a došla Jadranka Kosor.
– Fimi medija je odradila sve poslove prema ugovoru i bio sam zadovoljan poslom koji su obavili – kazao je Korpar.

I bivši šef Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo rekao je da je bio zadovoljan suradnjom s Fimi medijom. Fond je s tom tvrtkom surađivao 2008. i 2009., a potpisali su, tvrdi, tri ugovora.

Iako tužiteljstvo tvrdi da je i Mladineo sudjelovao u ovoj korupcijskoj aferi, njemu se ne sudi zajedno sa Sanaderom i njegovom bivšom strankom jer se protiv čelnika državnih institucija i tvrtki, iz kojih je navodno izvlačen novac za HDZ-ov crni fond, vode odvojeni postupci.

Mladineo je optužen i da je s vlasnikom tvrtke 'Odlagalište sirovina' Mihom Zrnićem Marinovićem oštetio Fond za više od 46 milijuna kuna, no sud je tu optužnicu sredinom siječnja vratio tužiteljstvu na doradu.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak 25. ožujka kada bi trebao svjedočiti bivši ravnatelj policije Ivica Franjić.

Sud je odlučio da će svjedocima obrane Mati Miši Kovaču i Marku Perkoviću Thompsonu, koji se jučer nisu pojavili na sudu, poslati poziv za 2. travnja.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.