Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

ŽUPANIJE U KOJIMA JE ZABILJEŽEN NAJVEĆI PAD! Svima njima jedno je zajedničko: Godinama su pod HDZ-ovom upravom

Autor: Iva Međugorac

Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate Popisa stanovništva 2021., a prema tim podacima ukupan broj stanovnika u Hrvatskoj je 3.888.529, što je u usporedbi s 2011. godinom pad od 9,5 posto. Najmanji pad po županijama bilježi Zagreb, a onda i Dubrovačko-neretvanska županija na čijem je čelu godinama HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić, a koja godinama živi uglavnom od turizma. Turizam je jedna od temeljnih djelatnosti i u još jednoj HDZ-ovoj utvrdi, odnosno u Zadarskoj županiji koja također spada u skupinu onih koje bilježe najmanji pad stanovništva.

Najveći pad zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji kojom praktički od osnutka rukovodi HDZ, prije aktualnog župana Damira Dekanića tim je krajem upravljao Božo Galić. Radi se o najistočnijoj Hrvatskoj županiji koja je u ratu pretrpjela ogromna razaranja, ali i županiji iz koje se godinama apelira na zapostavljenost i nebrigu ne samo ove već i svih prethodnik Vlada. Slični apeli godinama stižu i iz Sisačko-moslavačke županije, odnosno potresom pogođene Banovine kojom trenutačno upravlja mladi HDZ-ovac Ivan Celjak, prije njega tom županijom rukovodio je njegov nekadašnji stranački kolega Ivo Žinić koji je poziciju morao napustiti pod utegom afera, baš kao što je to učinila i bivša SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel.

U Sisačkoj županiji pad bi se ako je suditi po tempu obnove mogao nastaviti, a mnogi strahuju da bi Banovina uskoro mogla ostati opustošena te da će u tom kraju ostati samo oni koji nemaju gdje otići.

Poražavajući su podaci i za Brodsko-posavsku županiju koja je također dugogodišnja HDZ-ova baza. Na čelu ove županije još od siječnja 2008. godine sjedi HDZ-ov župan Danijel Marušić koji je tada na tu poziciju izabran jednoglasnom odlukom svih županijskih vijećnika. Na prvim neposrednim izborima održanima u svibnju i lipnju naredne godine Marušić je i među građanima izabran za župana, te od tada sjedi na čelu te županije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.