Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ŽUPANIJE OBJAVLJUJU PREPORUKE ZA BLAGDAN SVIH SVETIH Maske i na otvorenom, patrole COVID redara… Evo što kaže Božinović

Autor: Matea Vidić

Iako ne postoji jedna, nacionalna odluka o preporukama povodom blagdana Svih Svetih, lokalni stožeri civilne zaštite krenuli su iste objavljivati pojedinačno za svoje područje.

Nedavno je Istarska županija svoje stanovnike pozvala da posjete groblja tijekom cijelog tjedna uoči blagdana uz obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska na groblja i boravka na njima.

Preporuka je da se starije osobe suzdrže od dolazaka na groblja, osobito u nedjelju, 1. studenoga, navode pa dodaju kako će se mise održati na otvorenom, uz obavezan razmak od 1,5 metra te uz obavezne zaštitne maske.

S druge strane, slične preporuke donio je i stožer Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije. Oni također pozivaju građane da, obzirom na nadolazeće blagdane Svih svetih i Dušnog dana, posjete grobljima vremenski rasporede tijekom cijelog tjedna uoči blagdana, kako bi se izbjegla veća okupljanja i gužve tijekom vikenda.

“Prema uputi Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, na grobljima će se osigurati dezinfekcijska sredstva, kako na ulazu, tako i na drugim prikladnim mjestima, uz obvezu korištenja zaštitnih maski na otvorenom zbog očekivano povećanog broja ljudi. Također, bit će organizirane ophodarske službe u smislu COVID redara, koji će kontrolirati pridržavaju li se građani mjera”, tvrde.

“Mise na grobljima održavat će se u skladu s uputama i preporukama za vjerske obrede na otvorenome Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kod kojih je obavezna fizička distanca od 1,5 metara i nošenje zaštitne maske”, dodaju.

“Pred nama je blagdan Svih svetih. Apeliram na sve da običaj odavanja počasti našim preminulima prilagodimo sadašnjem trenutku, da odamo počast na neki drugi način, a ako odlazimo na groblje da to činimo uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera”, rekao je čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović pa dodao: “Samo tako možemo ostati zdravi i epidemiju držati pod kontrolom.”




 

Autor:Matea Vidić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.