fbpx
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

ZORAN PUSIĆ PO BOSNI BRANI TITOV POKOLJ: Bleiburg je fašistička tvorevina

Autor: Iva Međugorac

Nakon pobune bošnjačkog političkog vrha, lijevih stranaka u toj zemlji te nevladinih udruga o održavanju mise za poginule na Bleiburgu, kolokvijalno ulje na vatru dolio je i član Nove ljevice, bivši predsjednik Documente i profesor na zagrebačkom Sveučilištu, Zoran Pusić

U intervjuu za Slobodnu Bosnu, Pusić je ustvdio kako je sasvim jasno da je i na Bleiburgu, kao i u svakom drugom ratu, bilo žrtava.

“I u bilo kojem američkom ratnom filmu stradaju žrtve, dobrim dijelom i civili i nevini ljudi. Ali, znamo kako je sve to počelo. Znamo koji je zločinački režim bio u Hrvatskoj – NDH. Znamo da je dobar dio Hrvatske sudjelovao upravo u borbi protiv te marionetske države, koja je naprosto oktroirana od strane Nijemaca.


Nije to bio nikakav izbor. Nijemci su prvo htjeli staviti Mačeka, pa kad je on odbio, onda su se nekako odlučili za Pavelića, kojega su smatrali da je više Musolinijev čovjek. Dakle, to nema nikakve veze niti s odlukom hrvatskog naroda niti s bilo čime drugim. Ali, ima veze sa strašnim zločinima koji su počinjeni u ime NDH. I to nisu bili sporadični zločini, nego zločini koje je planirala država” ustvrdio je Zoran Pusić.

Pusić dodaje kako Bleiburg nikada nisu obilježile nevine žrtve već se radi o slavlju jedne fašističke tvorevine.

“Da se tu samo radilo o skromnom obilježavanju žrtava, pa Austrija nikada ne bi ni donijela zakone kojima je to spriječila. Zapravo, to se smatralo jednim od najvećih neonacističkih ili neofašističkih skupova u današnjoj modernoj Europi. I zato je Austrija donijela zakone kojima je prisilila sve te neoustaše da ruke drže u džepovima, da im slučajno ne bi poletjele u zrak pa da, onda, budu žestoko kažnjeni”, ustvrdo je Zoran Pusić za Slobodnu Bosnu braneći Titov poslijeratni pokolj.

Karamatić: ‘U Sarajevu se misa za Bleiburg održavala i ’95., ali im nije smetala jer ih je HVO branio. To je samo dnevna doza bošnjačke politike’

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.