Zoran Milanović u suradnji s Kolindom: Kako bivši premijer pomaže predsjednici da ostane na vlasti?

Autor: Iva Međugorac

Ovih dana s dozom opreza otvarajte čak i paštete, jer premda nas mjeseci dijele od europskih, ali i predsjedničkih izbora teško se oteti dojmu da su političke elite otpočele kampanju. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne propušta priliku da se obrati i dodvori javnosti, a s druge strane sve je aktualnija priča o njezinim potencijalnim protukandidatima – kao onaj s najviše šanse ističe se bivši premijer Zoran Milanović.

U takvoj situaciji, u kojoj oživljavamo političke mrtvace i ljude zbog kojih jesmo na rubu provalije, ne treba čuditi što se narod na anketama birajući najpopularnijeg političara odlučuje da tu laskavu titulu ponese nitko. Jer doista nitko dosad za narod nije učinio ništa što bi bilo hvale vrijedno i što bi ga stavilo na tron nedodirljivih. Nitko nije, a čini se da nitko i neće, jer toliko daleko idu kalkulacije o brizi za opstanak na vlasti, da se u javnom prostoru pojavila informacija kako će Andrej Plenković, koji je inače na ratnoj nozi sa šeficom države u slučaju Milanovićeve kandidature na predsjedničkim izborima, diskretno upravo njemu dati potporu i to pod palicom političkog doajena Vladimira Šeksa.

Nikad ne reci nikad, uči nas politička praksa u našoj maloj zemlji za velike političke elite. No, koliko je zazivanje Milanovića realno, i tko je taj netko tko ga doziva. Je li to osakaćeni i posramljeni SDP koji je zaboravio da pričamo o čovjeku koji je izgubio šest izbora u nizu? Je li, pobogu, i sam Milanović svjestan pod kojim je okolnostima izašao iz politike, nije li mu toga dosta? Je li moguće da mediji i svi oni koji nastoje narušiti rejting predsjednice tražeći joj protukandidata pošto poto zapravo idu u prilog upravo njoj? Nisu li oni ti koji joj kritikama daju na važnosti, kao što je to svojedobno učinila Dalija Orešković koju je predsjednica vrlo lukavo ignorirala ne dajući joj na važnosti.

Milanovićevo nećkanje i neodlučnost svakako u prilog idu predsjednici, jer dok je on neodlučan na čekanju su i drugi potencijalni protukandidati, a za to vrijeme Grabar-Kitarović odavno je u kampanji. I čini se da je rijetko tko može ugroziti. Da se kojim slučajem Milanović i kandidira za predsjednika to je priča koja će svakako ići predsjednici u prilog, barem kada je riječ o njenom sukobu s Plenkovićem. Jer realno, što god pričali, bilo bi suicidalno po Plenkovića da u trenutku dok Milanović nasrće na predsjednicu HDZ ne stoji iza nje, čvrsto kao i na prošlim predsjedničkim izborima kada je iza sebe ostavila konkurente te preotela poziciju Josipoviću.

Što da Milanović doista i postane predsjednikom? Ne otvara li to upravo Plenkoviću prostor za nove strahove, jer u slučaju da izgubi predsjedničke izbore Grabar-Kitarović mogla bi se vratiti u stranku i profilirati kao njegova najoštrija konkurencija. Predsjednica i premijer očito nisu na toliko suprotnim stranama, koliko bi se na prvu reklo, jer svjesni su da jedno bez drugoga ne mogu. Toga je prije svega svjestan premijer, koji joj i s nizom sukoba ide na ruku, jer jasno je da se kroz njihove konflikte, koji se na tjednoj bazi serviraju hrvatskoj javnosti, zapravo predsjednici podiže rejting.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.