fbpx

Zoran Milanović bit će bolji premijer od Kosor, ali oboje su prebahati

Autor: M.S.

Samo 32 posto građana Jadranku Kosor smatra poštenom i političarkom s vizijom. Ipak, njih 60 posto smatra da je Kosor odlučna, ali istovremeno bahata i neiskrena. Zorana Milanovića više od 60 posto ispitanika smatra političarom s vizijom političarem te koji je sposoban i odlučan.

Zoran Milanović, vođa Kukuriku koalicije bit će bolji premijer no što je bila Jadranka Kosor. U to vjeruje čak 51,4 posto Hrvata. Samo 24,2 posto birača smatra da bi to ipak bila gospođa Kosor. Istraživanje je provedeno na uzorku od 4047 ispitanika s područja cijele Hrvatske.

Nadalje, samo 32 posto građana Jadranku Kosor smatra poštenom i političarkom s vizijom. Ipak, njih 60 posto smatra da je Kosor odlučna, ali istovremeno bahata i neiskrena. Polovica Hrvata ocjenjuje ju kao sposobnu i iskusnu, piše Večernji list.

Za razliku od premijerke Kosor, Zorana Milanovića više od 60 posto ispitanika smatra političarom s vizijom te političarem koji je sposoban i odlučan. Njih 57 posto drži ga i poštenim. Polovica ga smatra bahatim, a trećina iskusnim političarem. 30 posto birača doživljava Milanovića neiskrenim.


Prema biračima, Milanović je i kompetentniji u rješavanju društvenih problema, a Kukuriku koalicija prednjači i u borbi protiv korupcije s 46 posto, dok 26 posto vjeruje da je HDZ bio bolji u tom segmentu.

Nadmoćna pobjeda SDP-a

>>>

Kukurikaši će osvojiti labavu apsolutnu većinu, u Sabor će i Bandić i Kerum

Još jedno istraživanje govori i o uspjehu dvije glavne opcije na izborima. Kukuriku koalicija bi trebala pobijediti u svih deset izbornih jedinica na parlamentarnim izborima koji će se održati 4. prosinca. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 4 tisuće ispitanika, po 400 u svakoj izbornoj jedinici.

U 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća Istarsku županiju i zapadni dio Primorsko-goranske županije, Kukuriku koalicija osvaja čak 12 mandata, a dva mandata bi mogao izboriti HDZ.

Samo u trećoj izbornoj jedinici, prema ispitanicima, Kukuriku koalicija bi mogla osvojiti jedan mandat manje, pa bi tako imala 11. HDZ u tom dijelu tako ostaje na samo dva mandata.
Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije koji zajedno čine IX. izbornu jedinicu i dalje bi trebali ostati uporišta aktualno vladajućih. Ipak bi i tamo HDZ mogao uzeti samo 5, dok bi Kukurikaši osvojili 7 mandata.

Drugi desničari će profitirati od bivših HDZ-ovih birača

Prema analitičaru Ivanu Rimcu, kod glasača HDZ-a vlada zbunjenost, pa oni većinom prelaze u apstinente. Također, dio HDZ-ovih birača, kako javlja RTL koji je istraživanje i objavio, priklonit će se drugim desnim opcijama, poput Hrvatske stranke prava. HSP je tako, uz Lesarove Hrvatske laburiste te koaliciju ‘Znati kako’ Ljube Jurčića, najveći dobitnik. I HSP i Laburisti bi mogli imati po 5 zastupnika u Saboru.
Najviše gubi Hrvatska seljačka stranka koja neće prijeći ni izborni prag u nijednoj Izbornoj jedinici. HDSSB bi prema istraživanju imao tri mandata, koliko i na prošlim izborima, a mjesto u Saboru bi osvojio i Dražen Budiša.

Neodlučnih je 32 posto od ispitanih, što bi moglo izroditi i neke iznenađujuće rezultate početkom prosinca.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.