fbpx

Znate li tko zaista brine o djeci i kućanskim poslovima? Stigli rezultati istraživanja!

Autor: Hina

"U suvremenom svijetu takva je podjela rodnih uloga neodrživa," izjavila je pravobraniteljica

“Sve poslove brige o djeci u 58 posto slučajeva rade žene, a kad se radi o rutinskim kućanskim poslovima, taj se postotak penje na čak 83 posto”, istaknula je u utorak pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić na završnoj konferenciji EU projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života”.

Ti podaci rezultat su istraživanja provedenog na uzorku od 600 zaposlenih žena, u dobi od 18 do 65 godina, koje su najmanje godinu dana živjele s partnerom.

“Žene i muškarci”, kazala je Ljubičić, “neće biti stvarno ravnopravni sve dok će privatne obveze, dakle briga o djeci, kućanstvu i starijim članovima obitelji, biti prvenstveno briga žene”.


“U suvremenom svijetu takva je podjela rodnih uloga neodrživa, jer opterećuje žene koje se žele uključiti na tržište rada, napredovati, uključiti se u aktivnosti na mjestima gdje se donose odluke važne za lokalnu zajednicu ili društvo u cjelini”, poručila je pravobraniteljica, nositeljica projekta koji se bavio ekonomskim osnaživanjem žena.

Cilj tog projekta, koji se provodio od siječnja prošle godine, bio je uklanjanje rodnih stereotipa, nametnutih rodnih uloga i “muških” i “ženskih” profesija, usklađivanje privatnog i poslovnog života za žene i muškarce, uklanjanje nejednakosti unutar obitelji, edukacija poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa majkama, kao i promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.

Ciljane skupine bili su srednjoškolci i poslodavci, provodio se dvije godine, financijski ga je podržala Europska unija u okviru programa REC (rights, equality, citizenship), a partneri su mu bili Hrvatsko narodno kazalište iz Splita, Udruga Riječi/Prave/Predstave i Spona coda.

Ukupna vrijednost projekta nešto je manja od 440.000 eura, od čega je EU sudjelovala s 350.000 eura. Projekt su podržala ministarstva znanosti i gospodarstva.

Na kvalitetnom programu pravobraniteljici su čestitale izaslanice predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i premijera Renata Margaretić Urlić, Željka Josić i Marija Pletikosa koja je naglasila kako, unatoč napretku, još uvijek predstoje brojni izazovi u osiguranju ravnopravnosti žena.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.