Goran Stanzl/PIXSELL

Znate li tko je DOISTA ministrica obrazovanja? Praktična vjernica koja će ostaviti vjeronauk u školama!

Autor: dnevno.hr / Večernji list

Na konferenciji ICT Gold Awards prošle je godine proglašena jednom od 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija

Do prije tri mjeseca za prof. dr. sc. Blaženku Divjak znala je samo akademska zajednica i generacije studenata kojima je predavala na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike (FOI). HNS je u političku arenu ubacio novo lice. Ministrica znanosti i obrazovanja kao nestranačka osoba vodi vrlo važan resor koji treba provesti kurikulna reformu.

Divjak je rođena 1. siječnja 1967. godine u Varaždinu. Do 18. godine živjela je s roditeljima i dvije godine mlađim bratom u Križancu, selu sa stotinjak kuća. Potječe iz tradicionalne katoličke obitelji Ribić koja je imala manje poljoprivredno imanje.

Ministrica je diplomirala  fiziku i matematiku 1989. godine, a magistrirala je u roku od četiri godine te je 1998. stekla titulu doktorice prirodnih znanosti iz znanstvenog polja matematike. Od 1994. godine je na FOI-ju te je od tada napredovala i izabrana je za prodekanicu za znanost i međunarodnu suradnju. Redovita je profesorica prirodnih znanosti na polju matematike i znanstvena savjetnica u području društvenih znanosti od 2014. godine. Njezini suradnici na FOI-ju imaju samo riječi hvale.

Njezini dobri poznanici kazuju kako ministrica nema hobije već da se opušta uz romane Davida Lodgea, Borisa Akunina i Harper Lee. Ne voli govoriti o svojim svjetonazorima. Vjeruje da se u Lijepoj Našoj previše vremena troši na svjetonazorska pitanja, a ističe i kako cijeni različitost. Nakon što je ušla u Vladu izjavila je: ”Tehnologija, a ne ideologija”.

Ministrica se izjašnjava kao praktična vjernica i odlazi na mise. Poručila je i kako vjeronauk ostaje u školama.

Divjak je, osim toga, dobitnica više nagrada i priznanja, među kojima je i zahvalnica Glavnog stožera Oružanih snaga RH za pokretanje i razvoj preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski. Na konferenciji ICT Gold Awards prošle je godine proglašena jednom od 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Kao ministrica je najavila da će u nekoliko idućih godina pokušati depolitizirati znanost i obrazovanje te ih modernizirati tako da učenici i studenti budu u fokusu. Hrvatska znanost, kako je istaknula,  mora biti konkurentna, a od Rektorskog zbora očekuje da se njeguje kultura dijaloga. Jedna od važnih tema je, kako smatra ministrica,  pomlađivanje sveučilišta. Divjak navodi i kako se fokus treba prebaciti na mlade znanstvenike, javlja Večernji.

Autor:dnevno.hr / Večernji list
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.