Dusko Jaramaz/PIXSELL

ZNATE LI ŠTO UČE U ŠKOLI? Nacrtaj zastavu sa svadbe tvog djeda i bake! Koja je to država?

Autor: T. Budak

Najveći problem ovog suptilnog buđenja empatije djece prema državi koju nikad nisu upoznali jest u tome da njihovi roditelji niti ne znaju za provođenje ovakvih programa. Možda je zbunjujući crtež zastave jednog hrvatskog djeteta koji je osvanuo na panou, rezultat upravo ovakvog istraživanja za koje niste znali...

Multikulturalni projekti “Sve nas grije isto sunce” koji se provode po hrvatskim osnovnim školama, samo naizgled djeluje bezazleno…

Upitnici koji hrvatski mališani moraju ispunjavati, osmišljeni su kao vremeplov u kojem se upoznaju s prošlošću svojih predaka, država i zastava pod kojim su živjeli:

“Ovo istraživanje bit će jedna vrsta putovanja. Putovat ćete vremeplovom koji će vas odvesti u prošlost tako daleko, čak u vrijeme kada se još niste rodili. Pozovite i roditelje s vama, oni će vam itekako trebati. Ne zato da voze vremenski stroj, nego će vam pomoći svojim znanjem… jer mama i tata najbolje znaju”, uvod je u istraživanje kojemu je za cilj doznati o tome koliko djeca znaju o sebi, ali i svojim bakama i dedama te državi u kojoj su živjeli.

Jedno od pitanja u upitniku je “putuješ na svadbu svoga djeda i bake (maminih roditelja). U kojem si gradu? U kojoj si državi? Nacrtaj zastavu koju nose njihovi svatovi!”

Nije sasvim jasno zašto multikulturalni projekt kojemu je za cilj pokazati da su svi ljudi isti, stavlja akcent na državu koja već dugo ne postoji te zašto je pored uvriježenog lošeg stava prema izbjeglicama najvažnije – crtati i naučiti poštovati zastavu ex Jugoslavije.

Najveći problem ovog suptilnog buđenja empatije djece prema državi koju nikad nisu upoznali jest u tome da njihovi roditelji niti ne znaju za provođenje ovakvih programa. Možda je zbunjujući crtež zastave jednog hrvatskog djeteta koji je osvanuo na panou, rezultat upravo ovakvog istraživanja za koje niste znali…

screenshoot
screenshoot
screenshoot
screenshoot
screenshoot
screenshoot




Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.