Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ZNATE LI ŠTO JEDETE? Poljaci na nama čiste skladišta i hladnjače

Autor: Iva Međugorac

Hrvatska će ove godine proizvesti oko 55 tisuća tona jabuka, no radi se o padu od 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Procjena je to Hrvatskih voćarskih udruga iz kojih se nerijetko progovara o padu proizvodnje koji je zapravo kontinuiran još od 2013. godine.

No, taj pad je najblaže rečeno zabrinjavajući pošto je navedene godine berba u Hrvatskoj donijela čak 122 tone ovog voća pa nije bilo potrebe za uvozom. U zadnjih sedam godina otkako je Hrvatska postala članica EU uzgoj domaćih jabuka smanjen je za 55 posto, dok je u isto vrijeme skočio uvoz. U prva četiri mjeseca ove godine uvezeno je 9000 tona, što je više nego tijekom cijele prošle godine otkrivaju podaci Državnog zavoda za statistiku. Oko 4500 tona jabuka na hrvatsko tržište stiže iz Poljske, a takve jabuke dolaze po prosječnoj cijeni od četiri kune za kilogram, Poljska će ove godine po procjeni Europske komisije proizvesti tri milijuna tona ovog voća što je oko 55 puta više od Hrvatske koja je u četiri mjeseca izvezla skromnih 1750 tona.

Trgovine su uz to prepune starih, nekvalitetnih uvoznih jabuka pa domaći proizvođači apeliraju na kupce da obrate pažnju na to te da kupuju hrvatske proizvode. No problem nisu samo poljske, već i druge uvozne jabuke. Takve jeftine jabuke slabije kvalitete kod trgovaca ruše cijenu domaćima, a na policama su skuplje od domaćih.Domaće svježe jabuke moguće je prepoznati po zelenoj, čvrstoj peteljci dok su uvozne jabuke suhe i uglavnom se prodaju po akcijskim cijenama čime se snižava cijena kvalitetnog, domaćeg voća.

Zbog toga domaći voćari strahuju za budućnost proizvodnje jabuka u Hrvatskoj te nerijetko upozoravaju kako bi nastavi li se ovaj trend domaći konzumenti mogli biti svedeni na uvoznu robu, a to podrazumijeva rast cijena, ali i podvaljivale voća koje bi u normalnim okolnostima završilo na smetlištu.

U Poljskoj se čiste skladišta i hladnjače, a prema svjedočanstvu domaćih voćara to voće često završava u hrvatskim supermarketima. Jabuke uvoznici plaćaju oko jedne kune, a kasnije se kupcima nude i po deset puta višoj cijeni što se dakako manifestira na domaće proizvode kojima se ruši cijena. Voćari stoga smatraju da bi država trebala intervenirati i priskočiti im u pomoć pa stopirati uvoz jabuka sve dok god ima domaćih, što je praksa koja se provodi u Italiji i Austriji te Njemačkoj, koji štiteći svoju proizvodnju ne dopuštaju uvoz ovoga voća dok su god u mogućnosti svojim građanima ponuditi domaći proizvod.

Lani je radi ovih problema osnovan krizni stožer voćarske zajednice i uzgajivača jabuka, ali se situacija nije makla s mrtve točke. Problematično je i to što Hrvatska nema nacionalni standard obilježavanja domaćih jabuka pa se nerijetko uopće ne navodi podrijetlo jabuka koje se prodaju, ili je to porijeklo navedeno sitnim slovima koja rijetko tko čita. Oni koji konzumiraju takve jabuke ne moraju strahovati za zdravlje, no s druge strane upitna je energetska vrijednost i kvaliteta takvih jabuka, što je paradoks jer u isti mah domaće jabuke propadaju na stablima ili trunu po skladištima.

Ministarstvo poljoprivrede u svom tom košmaru pomalo je inertno, jabuke potiču s 20-tak milijuna kuna potpore kako bi se minimalno ublažila šteta po voćnjacima, no to ni izbliza nije dovoljno jer je Hrvatskoj nužna konkretna strategija kojom bi se spasila domaća proizvodnja.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.