Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZNATE LI KAKO JE UOPĆE SVE POČELO? Profesor ogolio Pupovca: Evo istine o šefu SDSS-a

Autor: Iva Međugorac

Profesor Jure Zovko na društvenim se mrežama referirao na lik i dijelo Milorada Pupovca, kao i na njegov politički angažman.

“Milorad Pupovac je notorna sramota HDZ-a. Na Odsjek za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu došao je 1982. po nalogu Saveza komunista, plaćen sredstvima Centra za idejno-teorijski rad. Njegova primarni partijski zadatak je bilo u sklopu sociolingvistike proučavati fenomene klerofašističkog jezika s posebni osvrtom na djelovanje Glasa koncila. Zajedno s Puhovskim pokrenuo je 1989.

Udruženju za jugoslavensku demokratsku inicijativu. Na parlamentarnim izborima 2003. njegova Samostalna demokratska srpska stranka je uspjela osvojiti sva tri srpska manjinska mjesta za Sabor. Od tada počinje njegova dominacija na hrvatskoj političkoj sceni i plodonosna suradnja S HDZ-om. Po njegovim notama svirali su svi predsjednici HDZ-a osim Karamarka. Pupovceva bahatost kulminirala je nakon pobjede HDZ-a na paralmentarnim izborima 05/07. kada je izrazio želju za ministarskim mjestom i ulaskom u izvršnu vlast.

Iako je najvjerniji koalicijski partner HDZ-a, Pupovac se nijednom nije pojavio na svečanosti u Kninu povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, ali je redovito prisustvovao na komemorativnim skupovima koji su se paralelno održavali u Beogradu gdje se napadalo „ustašku vlast u Hrvatskoj“ zbog progona nedužnog srpskog stanovništva iz tzv. SAO Krajine tijekom Oluje.
Da je bilo lustracije u Hrvatskoj, Pupovac je mogao poslužiti kao primjer ideologiziranoga pristupa humanističkim znanostima pa bi već 1991. ostao bez posla. Ovako je paralelno sa saborskom foteljom držao i katedru za lingvistiku na Osjeku za lingvistiku FF u Zagrebu”, napisao je Zovko.

VUKUŠIĆ IZVRIJEĐAO DRELETA, RUŽU I ŠKORU: Podrigivanje pokazuje njihov intelektualni doseg




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.