fbpx
Foto: PMF

ZNAT ĆEMO VIŠE O POTRESIMA: Postavljena mobilna mreža seizmoloških postaja, već prikupili zapanjujuće količine podataka

Autor: Matea Vidić

Dvaedeset seizmometara sa sustavom akvizicije podataka te 20 akcelerometara nabavila je Seizmološka služba PMF-a uz pomoć donacije Vlade vrijedne 4,5 milijuna kuna.

Seizmometar, visokoosjetljivi instrument s vrlo niskom razinom unutarnjeg šuma namijenjen je bilježenju slabih do umjerenih potresa dok je za jake potrese tu akcelerograf, pojašnjavaju iz službe pa dodaju kako su navedeni instrumenti kupljeni i dostavljeni u iznimno kratkom vremenskom roku, a žurno se i krenulo u testiranje opreme kako bi se osiguralo registriranje što većeg broja potresa. “Naime, neposredno nakon glavnog potresa događa se najveći broj naknadnih potresa i moguće je zabilježiti najveći broj jakih potresa”, tvrde.

Seizmološka je služba objavila i kartu, ali i fotografije postavljenih uređaja pa dodala kako su isti u prvoj fazi postavljeni u užem epicentralnom području, u okolici Petrinje i Gline.

“U narednom su razdoblju postavljene seizmološke postaje u širem epicentralnom području kako bi se što bolje okružilo potrese, tj. dobili podaci iz raznih smjerova u odnosu na epicentre potresa. Manji dio instrumenata postavljen je na širem zagrebačkom području radi praćenja druge trenutno aktivne serije potresa koja se još uvijek odvija u Hrvatskoj”, ističu.

Foto: PMF

Osvrnuli su se potom na same prikupljene podatke pa istaknuli kako je prikupljeno oko 100 GB podataka u samo mjesec dana, a kako bi ilustrirali o kolikoj se zapravo količini radi, iste uspoređuju s otprilike 30 000 pjesama.
“Podaci prikupljeni ovom mobilnom mrežom visokosofisticiranih instrumenata omogućit će bolje određivanje lokacija potresa, strukture podzemlja u široj okolici aktivne rasjedne zone te dati vrijedne informacije za procjenu seizmičkog hazarda, protupotresno projektiranje i gradnju. Lokacije potresa, čak i onih sitnih koji nisu zabilježeni na postajama državne mreže, omogućit će određivanje položaja i geometrije trenutno aktivnog dijela Pokupskog rasjeda“, navode stručnjaci pa dodaju kako se seizmički valovi na svom putu od žarišta potresa do postaja mijenjaju ovisno o geološkim svojstvima stijena kroz koje prolaze.

“Kako se jaki potresi u Hrvatskoj događaju relativno rijetko, ovako prikupljeni podaci bit će iznimno vrijedni za proučavanje geoloških struktura u središnjoj Hrvatskoj. Zapisi akcelerografa neizostavan su dio inženjersko-seizmoloških analiza te građevinarskih analiza vezanih uz protupotresno projektiranje i gradnju. Oni omogućuju dobro definiranje atenuacijskih relacija koje procjenjuju razinu trešnje tla na određenoj lokaciji ovisno o parametrima potresa i lokalnim uvjetima tla. Nadalje, zabilježeni akcelerogrami potresa koriste se za unaprjeđenje građevinskih propisa vezanih uz protupotresno projektiranje i gradnju, kao i za verifikaciju potresne otpornosti postojećih građevina te su bitan dio građevinarskih analiza”, zaključuju.

Također, nabavljeni su novi serveri za pohranu novoprikupljenih podataka, a radi se i na uspostavi prijenosa podataka u Operativni centar Seizmološke službe u realnom vremenu, zaključuju.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.