fbpx
djevojka pivo
Foto: Profimedia

ZNANSTVENIK OTKRIVA KOJE SU SVE OPASNOSTI PAMETNIH TELEFONA: ‘Oni su poput alkohola. Djeci se nekada za smirenje davala krpa natopljena opoidima’

Autor: Dnevno

Poznati njemački neuroznanstvenik i psihijatar, Manfred Spitzer, gostovao je na Dnevniku Nove TV gdje je govorio o utjecaju tehnologije na naš mozak.

Spitzer smatra kako nam pametni telefoni oduzimaju mentalni trud, te da se s njime korištenja našeg mozga. Stoga smatra da se takvi uređaji ne bi trebali davati djeci.

“Svjetska zdravstvena organizacija jasno kaže manje je bolje, kada se radi o djeci. Njihovi se mozgovi još uvijek razvijaju. Ako oduzmete input koji trebaju kako bi razvili svoje mozgove, razvijat ćete mentalne probleme. To je iscrpno istraženo. Znamo da što više dvogodišnjaci provode vremena pred ekranom, manje će biti kognitivno razvijeni kada budu imali tri godine”, rekao je.

“Mobitel poput alkohola”

Dodaje kako digitalni mediji oštećuju razvitak mozga, ali i uzrokuju ovisnost.

“Imaju te karakteristike, stalno ih morate gledati, uzimaju vam pažnju i slično. Slično je alkoholu”, objašnjava.

Kada je riječ o tezi da je roditeljima danas jednostavnije djeci dati pametne telefone u ruke kako bi bili mirni, Spitzer kaže da je nekoć je bilo jednostavnije smirivati djecu malenom krpom natopljenom opioidima ili alkoholom.

Dodao je da posljednje istraživanje u Njemačkoj pokazuje kako 20 do 30 posto djece u školama ne može više skakati.

Online nastava – manje učenja

Kada je riječ o koronavirusu, koji je cijeli svijet prebacio na online način življenja, Spitzer podsjeća na nizozemsko istraživanje koje pokazuje da se tijekom pandemije manje učilo.
“Veliko istraživanje u Velikoj Britaniji proučavalo je 90 škola koje su zabranile pametne telefone. Utvrdili su da se djeca poboljšavaju. Uz to, u ovakvim se istraživanjima uvijek pokaže da se ona djeca koja su na nižoj razini znatno poboljšaju, ističe. Kaže da bismo tehnologiju trebali koristiti na dobrobit svih, ali ne na štetu djece”, rekao je Spitzer.

Otkrio je i da i sam koristi pametni telefon, a na njemu provede dnevno oko 20 minuta.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.