Sanjin Strukic/PIXSELL

Znamo sve o stopiranju pregovora: Tri ministarstva oko kojih je zaiskrilo, svi zahtjevi Bože Petrova i druga HDZ-ova opcija

Autor: I.Delić

Plenković je kažu u Mostu tvrd orah kada su pregovori u pitanju, ali zaboravljaju da su oni trenutno lakši protivnici no što je to bilo u ranijim razgovorima s Karamarkom.

Baš u trenutku kada je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković napustio našu zemlju te se zaputio u Bruxelles, stigao je hladan tuš po njega jer iz Mosta s kojim tjednima vode pregovore procurila je vijest kako se taj proces zaustavlja. Neodlučni kakvi inače i jesu Mostovci su ubrzo te napise demantirali tvrdeći da se pregovori obustavljaju samo do ponedjeljka kada bi se dijalog oko sastavljanja buduće vlade trebao nastaviti. Ipak, jasno je i vrapcima na granama da puštanje ove informacije u javnost nije tek puka slučajnost već jedan u nizu spinova od strane psihijatra Petrova kojemu se situacija drastično promijenila nakon rezultata ponovljenih parlamentarnih izbora. Naime, u ranijim pregovorima Mostovci su bili ti koji su diktirali tijek i pravila igre, dok je sada odlučni Plenković jasno dao do znanja da neće pristati na ucjene te da je njegova stranka relativni pobjednik izbora, a kao takvi oni postavljaju pravila igre. Svemu tome unatoč mudra stara izreka s razlogom kazuje da je vlast slast čije je plodove ubrao mladić iz Metkovića koji se preko noći lansirao u sam vrh nacionalne politike, te je upravo borba za fotelje kamen spoticanja u dogovorima između dviju stranaka. Most tako kako saznajemo iz izvora bliskih stranci ne prestaje inzistirati na ministarstvu gospodarstva, a problemi su se pojavili i oko ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa jer čini se kako bi HDZ i na tom polju napravio neke ispravke.

Plenković je pak toliko tvrd orah da je Petrov u jednom trenutku u neslužbenom razgovoru u krugu društvim prijatelja zažalio zbog odlaska Tomislava Karamarka sa čela HDZ-a zazivajući njegov povratak. Kako taj film teško da ćemo glledati Most koji prijeti odustajanjem od pregovora visoko podiže ljestvicu pa osim mjesta prvog potpredsjednika Vlade, a što bi trebao biti Petrov sada zahtjevaju i mjesto predsjednika Sabora. Petrov je naime taj koji nije zadovoljan tek sa foteljom običnog potpredsjednika vlade za društvena pitanja već ima veće ambicije. Konkretni razgovori po tom pitanju s HDZ-om se saznajemo iz Mosta nisu vodili, ali to će biti zahtjevi koje će Mostovci u ponedjeljak bez uvijanja postaviti pred Plenkovića. Znakovito je zapravo da se ekipa Bože Petrova koja se busala u prsa tvrdeći da ih ne zanimaju fotelje već reforme sa HDZ-om znatno lakše dogovorila oko sedam resormskih zahtjeva nego li oko preraspodjele fotelja. U skladu s tom mantrom Mostovci uza sve ostale zahtjeveinzistiraju i na pet ministarstava-uprave, pravosuđa, policije, regionalnog razvoja te energetike i zaštite okoliša. Osim što ih zanimaju ministarstva vezana uz energetsko polje oko su bacili i na ta javna poduzeća poput Ine, Janafa, Plinacra i HEP-a. Pitanje je hoće li se HDZ biti spreman odreći tog najunosnijeg sektora. Plan je i da se razdvoji Ministarstvo fondova EU i regionalnog razvoja pa da novo Ministarstvo regionalnog razvoja pripadne Mostu, a da se fondovi EU pripoje Ministarstvu financija. Most bi ostao bez Ministarstva poljoprivrede za koje je zainteresirana HDZ-ova slavonska struja.

Interes međutim HDZ ima i za suradnju s drugim opcijama, a toga su itekako svjesni Mostovci. Plenković je odmah po objavi izbornih rezultata vrlo jasno definirao svoje stajalište.-Spremni smo s Mostom ispisati novu stranicu suradnje, ali za to su potrebne dvije strane – rekao je Plenković i dodao:- Što se tiče HDZ-a, mislim da je prirodno da stranka koja je pobjednik izbora ima pravo računati na to da njezin predsjednik bude predsjednik Vlade. Tu šef HDZ-a nije stao već je napomenuo da će se osim s Mostom razgovarati i s drugim strankama koje su prešle prag, osim dakako sa SDP-om. Otvoren je Plenković što je jasno svim promatračima političke scene spram nacionalnih manjina, a HDZ ne bježi niti od pregovora s HNS-om čiji predsjednik Ivan Vrdoljak poput papagaja ponavlja kako Narodna koalicija više ne postoji, a čiji su članovi u nekoliko navrata izjavama javno pokušavali koketirati sa HDZ-om pa postoji mogućnost da i HNS-ovci krenu HSS-ovim putem prodajući se za fotelje. Ova mala stranka, za velike karijere na izborima je osvojila devet mandata, a dio članstva uvjeren je kako bi oni trebali participirati u budućoj vladi.

-Iako nas na nacionalnoj razini ponovno čekaju pregovori, vjerujem da se neće ponoviti situacija kakvu smo imali u proteklih više od pola godine. Vjerujem da će HNS participirati u Vladi kako bismo mogli raditi na svemu onome za što se zalažemo, kako bismo građanima osigurali jednake šanse i što bolji životni standard- izjavio je nedavno njihov župan Štromar koji se brže bolje posuo pepelom. No, da se ne radi tek o Štromarovom lapsusu dale se naslutiti još u izbornoj noći kada se javnost zabavljala neslužbenim rezultatima izbora, jer osim u hadezeovom slavilo se i u HNS-ovom stožeru, a mnogi dobro upućeni vjeruju kako bi se HDZ i HNS znatno lakše dogovorili oko fotelja no što je to slučaj s Mostom. Dobri poznavatelji lika i djela psihijatra Bože Petrova tvrde da on i njegovi najbliži suradnici neće popustiti u evetulanim pregovorima s HDZ-om, što još više otvara mogućnost da HDZ uz potporu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, formira stabilnu vladu s HNS-om, predstavnicima nacionalnih manjina i dvojicom Bnadićevih zastupnika, naravno bez Mosta, a vladu bi bez obzira na sastav šuška se po HDZ-u trebali imati oko 14. listopada.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.