Foto: Ranko Suvar / CROPIX

‘ZLOČESTI DEČKO HNS-a’: Zašto stranka dopušta Matiji da nemilice udara po HDZ-u?

Autor:

Već se neko vrijeme po političkim kuloarima šuška kako u Hrvatskoj narodnoj stranci baš i nije sve u najboljem redu, a u prilog im ne idu niti medijski istupi Međimurskog župana Matije Posavca, koji javno već neko vrijeme kritizira koaliciju HNS-HDZ te zagovara izlazak iz iste.

Dok se Posavec ne libi reći svoje mišljenje, pa čak i do te mjere da se jučer javno u emisiji “Nedjeljom u 2” ispričao članovima i simpatizerima zbog koalicije, vrh stranke mudro o toj temi šuti. Čak možda i premudro, jer nekako bi bilo logično da se tog “zločestog dečka” Matiju Posavca možda mrvicu i ukori. Matija ne radi onako kako HNS-ovo vodstvo dirigira i to je apsolutno svima jasno. No nejasno je – zašto ne reagiraju ili pak reagiraju kao ‘mlaka vodica’?

Posavec u NU2: ‘Najpoštenija rekonstrukcija Vlade bili bi parlamentarni izbori već ove godine!’

HNS-ov buntovnik kojeg ne mogu i ne smiju obuzdati

Posljednje dvije godine, HNS ne da je na marginama, već bismo ih bez suviše razmišljanja mogli okarakterizirati kao ‘političke mrtvace’. Iz pepela ih je počeo dizati upravo Matija Posavec, koji je s ostalim kandidatima za Europske izbore odradio lavovski posao te pokrenuo pozitivne brojke u HNS-u. Izbori su, zapravo, pokazali stvarno stanje u stranci, odnosno – bilo je jasno da politika, ali i kadar HNS-a mora biti promijenjen.

Nije se to baš svidjelo visoko pozicioniranim HNS-ovcima, no njihovim se biračima ipak više svidio Matija Posavec. Posavec je zapravo svojim ‘buntovničkim ponašanjem’ i javnim kritiziranjem koalicije vratio dobar dio glasača i članova stranke koja se pokušava pozicionirati na nacionalnoj razini.

Nastavno na tu činjenicu, kako sada ušutkati tog “zločestog dečka” i kazati mu: ‘Ne Matija, ne smiješ tako pričati?’. Odgovor je vrlo jednostavan – Nikako.

Stranka je svjesna da ukoliko ode Posavec, gube jednu od najjačih županija, Međimursku, ali i da ostatak birača neće baš biti presretan što se se uvjetno rečeno riješili osobe koja je unatrag nekoliko godina jedina svijetla točka HNS-a.

Iza Posavca su dobri rezultati koje njegova županija postiže, pa se svi nekako nadaju da bi taj svoj modus operandi iz Međimurja mogao prenijeti i na cijelu Hrvatsku.

Je li Posavec slamka spasa za liberale u Hrvatskoj?

Osim što ga vide kao budućeg predsjednika stranke, za Matiju Posavca po političkim se kuloarima priča kako bi on mogao biti taj koji će vratiti u život liberalnu scenu u Hrvatskoj; tu istu scenu za čiju propast prstom upiru u Ivana Vrdoljaka.

Vrdoljak je po pojedinim navodima glavni krivac što se ta scena rasula, jer je rastjerao sve one koji su bili glavne karike te scene. Može li je Matija Posavec vratiti? Hoće li “zločesti dečko HNS-a” koji se ne libi kazati svoje mišljenje, pa čak i zaziva parlamentarne izbore već ove godine, zaista spasiti ne samo liberale u Hrvatskoj, već i HNS generalno?

Za sada je na dobrom putu, a sve dok mu nitko javno ne prigovara za njegove medijske istupe, iako najvjerojatnije u dubini svoje duše pucaju po šavovima, Posavec može sve to, pa čak i više od toga!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.