Pixabay

ŽIVJET ĆEMO U MRAKU? Novi zakon koji stupa na snagu od 1.travnja mijenja dosadašnji koncept rasvjete. Evo što nas očekuje

Autor: Dnevno

Od 1. travnja na snagu stupa novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji bi mogao promijeniti način na koji se koristi javna i privatna rasvjeta. Naime, ukoliko se zakon bude dosljedno provodio, pulska Arena i dubrovačke gradske zidine u budućnosti bi po noći mogle biti u potpunosti u mraku, prenosi Jutarnji list.

U mraku bi se mogao naći i Trg sv. Marka u Zagrebu, marine i luke, parkove, ali i brojne gradske ulice.

Zakon će prisiliti gradove na drugačiju organizaciju javne rasvjete

U tekstu novog zakona postoji nekoliko odrednica koje će prisiliti gradove da drugačije organiziraju svoju javnu rasvjetu. Najvažnija od njih je da se smanjuje jakost javne i ulične rasvjete s 4000 na 3000 kelvina, što će dovesti do toga da će svi gradovi morati promijeniti svoje ulične lampe.

Svjetlosni snop rasvjete ili bilo kakvo drugo osvjetljenje ne smije pasti na prozore ili vrata stambenih kuća, kao ni na vodene i zelene površine, a ne smije biti ni okrenut prema nebu.

Mračna riva

“Posljedica toga bila bi da niti jedan dio jadranske obale ne bi imao javnu rasvjetu pa bi, primjerice, splitska Riva bila u mraku. Manji primorski gradovi s uskim ulicama ostali bi bez osvjetljenja jer je nemoguće postići da javna rasvjeta ne udara u prozor. Osim toga, ne bi bile osvijetljene ceste ni mostovi, čime se ugrožava sigurnost kretanja u prometu, a povijesne građevine poput dubrovačkih zidina, Trga sv. Marka u Zagrebu i pulske Arene bit će u mraku jer je nemoguće izvesti da niti jedan snop svjetla ne ide u nebo ili završi na nečijoj kući. Isto tako, ni građani ne bi više smjeli imati svjetlo na balkonu jer ih susjed može tužiti što njihovo svjetlo udara u njegov prozor”, objašnjava Slavko Krajcar, redovni profesor na Fakultetu elektronike i računarstva. Krajcar ističe kako je ovo najrigorozniji zakon takvog tipa u Europi.

Sličan rigorozan zakon ima i Francuska, a pitanje svjetlosnog onečišćenja već su prije uredile Slovenija i neke talijanske pokrajine.

Ipak, ostaje pitanje koliko će se novi zakon u Hrvatskoj provoditi. Kontrola i kažnjavanje past će na inspektore Ministarstva zaštite okoliša i energetike te na komunalne redare. Po pitanju roka prilagodbe, gradovi će imati 12 godina da zamijene svoju uličnu rasvjetu, dok dubrovačke zidine već idući tjedan moraju pronaći rješenje za prekomjernu svjetlost. Ako to ne naprave, slijede im sankcije ili od inspektora ili od građanina koji ih može tužiti da mu svjetlo ometa san.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.