ŽIVI ZID PROTIV GMO-a: ‘Hrvatska ima dovoljno plodne zemlje!’ | Dnevno.hr
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

ŽIVI ZID PROTIV GMO-a: ‘Hrvatska ima dovoljno plodne zemlje!’

Autor: dnevno.hr

Vijećnici Živog zida u tijelima lokalne samouprave dobili su nalog od vodstva stranke da na sjednicama predlože zabranu uvođenja genetski modificiranih organizama u okoliš.

Naime, u Živom zidu smatraju kako se Zakon o GMO-u ne provodi u praksi: ”Članak 52. Zakona glasi: Korisnik odnosno osoba koja stavlja na tržište GMO ili proizvode koji sadrže i/ili se sastoje ili potječu od GMO-a dužna je osigurati da se osobi koja prihvaća proizvod dostavi dokumentacija iz koje je vidljivo: – da se radi o GMO-u ili proizvodu koji sadrži i/ili se sastoji ili potječe od GMO-a.

S obzirom na to da Vlada ne poduzima ništa po tom pitanju, Živi zid smatra da jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju učiniti sve u njihovoj moći da se spriječe potencijalne negativne učinke koje GMO može imati na okoliš i ljude, a za koje postoji sve više znanstvenih dokaza”, stoji u priopćenju.

Naglašavaju kako je temelj njihovih politika usmjeren na poticanje ekološki proizvedene hrane te njegovanje tradicije i zaštite autohtonog sjemena.

”RH ima dovoljno plodne zemlje, a samim time „najjači“ argument u prilog GMO-a – da bi riješili pitanje proizvodnje dovoljno hrane za sve – pada u vodu. Također, uzmemo li činjenicu da se polovina proizvedene hrane na Zapadu doslovno baci, argumenti da će GMO riješiti glad u svijetu iz očitih razloga ne mogu biti istiniti.

Važno je za napomenuti da vodeće tvrtke koje proizvode genetski modificirano sjeme, također proizvode herbicide i otrove koji uništavaju sve organsko u zemlji osim njihovog modificiranog sjemena, što im daje monopol nad proizvodnjom hrane, što ozbiljno ugrožava nacionalnu sigurnost države”, objašnjava se u priopćenju Živog zida.

Za sada su dvije jedinice lokalne samouprave izglasale prijedlog, radi se o Dugoj Resi i o Općini Tisno, dok kod ostatka vijeća i skupština u kojima su članovi Živog zida prijedlog tek treba doći na izglasavanje.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.